Home

Nieuws 582 x bekeken

Geen uitzicht op deelakkoord WTO

Genève – Ambassadeurs bij de WTO gaan volgende week gesprekken aan over de impasse in het implementeren van een handelsakkoord dat douaneprocedures moet vereenvoudigen. Ratificatie van het akkoord, eind vorig jaar gesloten in Bali, wordt door India geblokkeerd. Met name de VS heeft weinig trek in nieuwe onderhandelingen over wat in Bali is beklonken. Dat meldt het International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD) op basis van bronnen binnen de WTO.

Eind juli liepen besprekingen vast. India eist in ruil voor ratificatie meer recht haar eigen boeren te steunen en voedselvoorraden op te bouwen. In Bali werd afgesproken over dit onderwerp voor 2017 een akkoord te sluiten, maar India wil nu een deal voor eind 2014.

Directeur-generaal Roberto Azevêdo van de WTO toonde zich eind juli, toen de deadline voor het ratificeren was verlopen, zeer gefrustreerd. De Braziliaan zei dat het mislukken van de Bali-akkoorden, op zichzelf een vrij beperkt deelakkoord dat moet helpen een veel groter handelsakkoord te sluiten, 'waarschijnlijk significante consequenties zal hebben'.
Azevêdo spoorde lidstaten van de WTO aan het reces in augustus te gebruiken om hun prioriteiten en volgende stappen te overdenken. De voorzitters van verschillende onderhandelingsteams is gevraagd in kaart te brengen hoe landen over de situatie en mogelijke oplossingen denken. Dinsdag komt het onderhandelingsteam dat kijkt naar agrarische onderwerpen samen.
Op 23 september komt het landbouwcomité opnieuw samen. Op 29 september moeten knopen worden doorgehakt over voortzetting van onderhandelingen na implementatie van de Bali-deal. De Amerikaanse ambassadeur bij de WTO, Michael Punke, zei eerder dat de VS het met 'een groot aantal leden' eens is dat het zinvol is over een post-Bali-agenda te spreken zolang het Bali-pakket zelf niet wordt aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.