Home

Nieuws 29 reactieslaatste update:8 sep 2014

Dijksma teleurgesteld over uitkomst landbouwraad

Brussel – Brussel – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken reageert teleurgesteld op de landbouwraad.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) en het Italiaans voorzitterschap hebben niet gereageerd op de voorstellen die lidstaten hebben ingediend om boeren en tuinders te ondersteunen nu Rusland de Europese landbouwproducten boycot. "De Europese Commissie moet haast maken met antwoord op het Nederlandse voorstel voor het ophogen de vergoedingen voor groente en fruit en de voorstellen voor aanpassen van de mededingingsregels", reageert Dijksma. Ze wil zo snel mogelijk duidelijkheid kunnen bieden aan boeren en tuinders. Naar verwachting komt dit pas tijdens de volgende landbouwraad, die eind deze maand in Milaan wordt gehouden.

Nederland heeft tijdens de landbouwraad haar voorstellen gedaan om ondernemers ruimte te bieden om in gezamenlijk overleg producten van de markt te nemen. Hiervoor moet de Europese Commissie onderlinge afspraken toestaan.

Eurocommissaris Ciolos meldde na afloop van de landbouwraad dat er bereidheid is om verdere maatregelen te nemen dan de huidige crisismaatregelen voor groente, fruit , zuivel en vlees. Daarnaast wordt 30 tot 60 miljoen euro uitgetrokken voor de promotie van Europese producten. Doelstelling hiervan is dat export naar derde landen wordt bevorderd. Ook worden voedselprogramma's, zoals schoolfruit verder gestimuleerd.

De Europese Commissie gaat de ontwikkelingen op de verschillende markten nauwkeurig monitoren. Wekelijks wordt gekeken hoe de situatie op de markt is en of er maatregelen nodig zijn om boeren en tuinders te ondersteunen. Een meerderheid van de lidstaten vindt dat wanneer boeren en tuinders worden ondersteund met staatssteun, dat dit op EU-niveau moet gebeuren en niet per lidstaat.

De landbouwministers maken zich zorgen over het budget voor de steun. Een meerderheid vindt het gerechtvaardigd om geld dat nodig is voor de steun aan boeren en tuinders uit het budget buiten de landbouwbegroting te halen. Eurocommissaris Ciolos zegt dat hierbij wel rekening moet worden gehouden met de budgetregels die de EU kent.

Ciolos benadrukte dat hij verder wil kijken dan marktmaatregelen, omdat dit een relatief ouderwets middel is. Het inzetten van exportrestituties, zoals diverse lidstaten hebben voorgesteld, vindt Ciolos niet het ideale middel om de boeren te steunen. "Daarmee ondersteun je vooral bedrijven die al exporteren ", aldus Ciolos. Hij vreest dat dat steun daarmee niet terecht komt op de plek waar deze het hardst nodig is. Bovendien vindt hij dat deze marktmaatregel ouderwets is en niet past bij een modern GLB.

Eind september wordt in Milaan een informele landbouwraad gehouden, waarbij opnieuw over de steunmaatregelen wordt gesproken. Een meerderheid van de lidstaten vindt tevens dat er voor budget gekeken moet worden buiten de landbouwbegroting.

Bijna 10 procent van de agrarische export van de EU gaat naar Rusland. De EU zal door de ban ongeveer € 5,3 miljard exportinkomsten mislopen. Litouwen, Polen, Duitsland, Nederland en Denemarken worden het zwaarst getroffen. Deze landen pleiten dan ook het sterkst voor extra maatregelen. Meerdere EU-landen vrezen dat de Russische markt straks moeilijk te herwinnen is, omdat andere landen nu mogelijkheden zien om op Rusland te gaan leveren. Denemarken, Litouwen, UK en Cyprus willen daarom vooral aandacht hebben voor het vinden van nieuwe afzetmarkten.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Veel varkens en pluimveehouders zijn structureel teleurgesteld in Dijksma

 • Zuperboer

  Eerst staat de EU te raaskallen op de podia in KIEV (VVDer van Baalen voorop), vervolgens trekt men diverse economische sectoren het boycot-moeras in en vervolgens geeft men niet thuis. Lijkt Den Haag wel en is gemeengoed geworden in de gehele EU. Waar zijn de normen en waarden gebleven? Mensen die staan voor hun woorden ook in daden als de consequenties daar om vragen.

 • massy

  Ze moeten voor alle sectoren vechten en niet voor bepaalde groepen we zijn allemaal landbouw.

 • Elevage

  kappen met die sancties en boycot, gewoon terug naar normaal fatsoenlijk overleg!

 • pinkeltje

  Met sancties is nog nooit iets opgelost maar is al wel heel vaak veel ellende veroorzaakt. En bij van Baalen en Verhofstadt moet je ook even niet zijn. 'Wij staan achter jullie en bedanken jullie omdat jullie de Europese normen en waarden koesteren'. Om vervolgens financiële hulp en het afschaffen van een visum plicht in het vooruitzicht te stellen, zo stonden ze als een moderne variant van Peppie en Kokkie zogenaamd namens de EU te toeteren in Kiev. Nooit geweten dat de EU ooit ergens een duidelijk standpunt over inneemt en dat die twee dat dan als een Messias komen vertellen onder aanvoering van een of andere niet nader te duiden oppositie die een zelfbenoemde regering uitroept. EU standpunten blijven meestal bij gekakel en verdeeldheid maar er werd even voor goed en altijd voor het oog van de wereld korte metten gemaakt met dat beeld. Van de EU moet je het hebben. Ze vertelden er toen nog niet bij dat boeren en tuinders daar de rekening voor zouden betalen. Poetin doet het bijna in zijn broek. Van het lachen.

 • koestal

  Het mag geen geld kosten ,deze politiek over de Oekraine gaat weer over de rug van boeren,die er part nog deel aan hebben,Dijksma heeft er ook geen geld voor over, het geld op het ministerie gaat allemaal naar de natuur

 • .....

  Schofterig gewoon, eigenlijk moet die VVD'er Hansje van Baalen persoonlijk voor de schade opdraaien die lelijke raddraaier

 • Professor P

  Sancties zijn net als een wapenwedloop. Olie op het vuur. Slecht voor iedereen en de boeren mogen er weer als eerste onder lijden.

  De oplossing is simpel: Oekraïne opsplitsen.

  Poetin is een boef, die de 'verdeel en heers' tactiek toepast, maar een feit is wel dat de Oost-Oekraïners vluchten naar Rusland en niet naar het West-Oekraïne. Ook de Oekraïense verkiezingen van 2004 (die door de OVSE beoordeeld zijn) lieten al zien dat er een duidelijke scheiding is tussen oost en west. Qua taal en cultuur is Oekraïne nauw verwant met Rusland. Rusland heeft meer recht van spreken dan Europa, ook wil het Europa dat niet horen. En laat de bevolking van het oostelijk deel zelf bepalen of het geannexeerd wordt door Rusland of zelfstandig wordt.

  De EU is bang dat een democratisch land destabiliseert.De EU heeft goede bedoelingen, maar veroorzaakt met deze goede bedoeling alleen maar ellende, omdat de EU er een principe kwestie van maakt. Naar mijn mening is democratie nog altijd het principe dat de burgerbevolking zelf mag beslissen.

 • piethermus1

  Zijn wij boeren? Of zijn wij hoeren?
  Als ik de commentaren zo lees dan weet ik het antwoord.

  Nogmaals; Zijn wij boeren, dus met ruggengraat of zijn wij hoeren zonder ruggengraat? Opkomen voor normen en waarden, betekent ook opkomen voor democratie en mensenrechten. Hier in ons land hebben onze voorouders die immers ook zwaar bevochten. Laten we die schoft van een Poetin, die tiran winnen? Met als gevolg dat we om de haverklap in de landbouw zijn geklier mee moeten maken? Dan weer sanctie voor product x, dan weer product y zogenaamd vanwege voedselveiligheid. Als voedsel ergens onveilig is dan is het in Rusland dus buiten de EU. Ons voedsel is van topklasse.

 • Heijdravleesvee

  In plaats van huilie-huilie beleid moeten er volgens ons maar 3 dingen geregeld worden door 'onze' bewindvoerders en volksvertegenwoordigers:

  1. Nederland is een handelsland. In een wereldeconomie waar er meer behoefte is aan voedsel dan dat er voedsel wordt geproduceerd is het slechts een kwestie van doen waar je goed in bent om het superkwaliteit Nederlands voedsel verspreid over de wereld te verwaarden zodat je niet afhankelijk bent van de grillen van een handjevol gekken die willekeurig aan touwtjes trekken.

  2. Iedereen weet dat Nederland koploper is qua dierenwelzijn, voedselveiligheid en traceerbaarheid. Als de Nederlandse overheid nu eens stopt met het openlijk in twijfel trekken van deze voedselzekerheden, wordt onze exportpositie niet langer door onze eigen overheid ondermijnt en kunnen we deze koppositie ten gelde maken.

  3. Als onze overheid tenslotte stopt met het opleggen van steeds maar meer regels bovenop de Europese standaard waardoor onze concurrentiepositie nog verder verslechterd, kunnen de agrarische ondernemers van Nederland blijven doen waar we goed in zijn, namelijk met kop en schouders en opgeheven hoofd voedsel produceren waar de hele wereld op zit te wachten.

  In dit Utopia-Nederland hebben we geen GLB nodig en ook geen aalmoezen van Europese leiders zonder affiniteit met familiebedrijven.

 • somporn

  Heijdravlees,dit is de waarheid, alleen wordt deze ondermijnd door lieden
  die een dikke boterham verdienen door leugens in de wereld te verspreiden
  zoals wd en andere linkse partijen.

 • red

  Alles wat in het nieuws wordt gebracht door kranten en journaals wordt ook door jullie als enigste waarheid aangenomen, maar niemand vraagt zich af wat de bevolking zelf wil.
  Door dat wij kunde daar hebben weten wij dat de bevolking grotendeels bij Rusland willen horen want daar zien ze bij op als grote broer.
  Maar dat komt ook weer door de pers daar.
  Dus waardoor kan je macht krijgen ??
  Door de pers te paaien (kopen) en de bevolking loopt je zo achterna.

 • ed12345

  Professer P u vergeet even te vermelden dat die vluchtelingen naar Rusland ,hun grootouders en overgrootouders daar onder bevel van Stalin naar toe gebracht zijn om de door diezelfde Stalin vermoorde en naar Siberie gestuurde oekraieners te vervangen
  Hijdravlees U punt 2 is elk land van zich zelf van overtuigd ,dat zelfde hoor ik hier in Canada en de USA ook

 • Professor P

  ed12345. Je hebt gelijk, maar dat dit verandert niets aan de huidige burgerbevolking in oost Oekraïne. U probeert er net als de EU een principe kwestie van te maken. Ik blijf bij mijn standpunt onder #8.

 • gjcamps

  Sharon dacht dat ze de rekening naar Brussel kan sturen, maar ja die hebben ook niets over. Het zal er wel op neer komen dat alles budget neutraal verloopt, dwz er komt helemaal geen steun of opkoop regeling. Of men haalt het weg uit GLB, dan heeft elke agrarier er last van. Het idee om geld weg te halen wat nu bij natuurbeleid gepland is een goed idee maar ik denk dat iedereen het antwoord wel kent.

 • gjcamps

  Ik ben geen politicus maar als ik in Sharon's schoen stond zou ik het lage BTW tarief omhoog schroeven van 6 naar 10%. De consument ziet nu toch zulke lage prijzen voor vlees, groente en fruit dat hij het netto toch niet merkt. Met dit geld kun je bedrijven steunen of overschotten opkopen en biogas of veevoer van maken. Maar ja op dat idee komt den Haag of Brussel denk ik niet.....

 • pinkeltje

  Meneer Camps denkt dus net als veel Europese politici, overgoten met socialistisch sop, dat je de wereld kunt regelen door mensen nog meer van hun geld afhandig te maken en dan daarmee kunstmatig van alles in stand te gaan houden. Volgens mij wordt er inmiddels wel genoeg belasting betaald dus dat lijkt me dan ook geen oplossing.

 • gjcamps

  Nee pinkeltje, ik probeer me alleen te verplaatsen in de mogelijkheden om de kosten van die absurde sancties waar ik van het begin af aan tegen was, niet bij onschuldige boeren neer te leggen maar bij heel europa

 • pinkeltje

  Helemaal mee eens. Dat pleit dus voor compensatie uit de algemene middelen van de Europese Unie en het heffen van Europese belastingen. Maar zolang er geen verenigd Europa is - ik geloof ook niet dat we dat de komende 25 jaar mee gaan maken, iedereen pleit voor het optrekken van de muren rond het eigen land en graag zo weinig mogelijk Europees regelen - gaat dus ook niet gebeuren. Iedere lidstaat mag het zelf uitzoeken. En zoals ook sancties uiteindelijk niet bewerkstelligen wat er wordt beoogd gaat ook compensatie weer niet werken omdat het dan ook maar een beperkte groep is, en niet onwaarschijnlijk niet eens de groep die het verdiend, waar het geld terecht komt. Kortom, houd op met sancties, deel Oekraïne in tweeën en laat de bevolking stemmen voor een nieuwe regering. Dan kan die bepalen met wie ze zaken willen doen. Maar ook dat gaat niet gebeuren. Kortom, het gemodder gaat gewoon door.

 • Hogman1

  Stoppen met die verfoeide klepkeuring bij de varkens
  Scheelt ruim 300 euro per week.
  Kan Dijksma zelf regelen ,heeft ze de EU niet voor nodig

 • koestal

  alsof Dijksma zelf zo aardig is voor de boeren,ze plaagt ze graag met allerlei regels.

 • p.heemskerk1

  De top macho Hans van Baalen gaat samen met mede macho Verhofstadt (en Timmermans) in Kiev staan oreren, wat de gemoederen alleen maar heeft opgehitst. De macho Poetin stelt daar zijn macho-politiek op in. De EU had de oplossing van dit probleem moeten opdragen aan Angela Markel en Lady Ashdown. Die konden dan samen
  met Poetin en Medvedev een oplossing verzinnen. Vrouwen zijn ongevoelig voor mach0-gedrag. Toen Angela en Poetin samen bij
  Argentinië Duitsland zaten hadden ze de oplossing al in kaart gebracht.
  Angela Merkel heeft enorme belangen te verdegen voor Duitsland en dientengevolge voor de rest van de EU. Maar oen kwamen de sancties t en die brengen nooit een oplossing dichterbij maar worden beantwoord met tegen sancties. Vandaag valt weer een besluit over verscherping van sancties. God verhoede dat het zover komt, want die maken geen indruk en worden alleen maar beantwoord met nieuwe Russische sancties. Alleen overleg van de juiste mensen vanuit de EU met voldoende historisch besef omtrent de ontstaangeschiedenis en geo-politieke consekwenties kunnen een oplossing dichterbij brengen en leiden tot een de-escalatie van de nodeloos opgeklopte escalatie waar we nu inzitten.

  Landman

 • koestal

  Laat Sharon maar de natuur in gaan,kan ze nog wat tekebeten op doen !

 • gjcamps

  Twee maanden geleden schreef ik al dat Brussel alles kan oplossen in 2 dagen. Erken onafhankelijkheid van Oost Ukraine, trek sancties in en biedt excuses aan Rusland aan. Nee ze gaan nog privé legertjes goedpraten en misschien nog wapens leveren. Hoeveel doden moeten er nog meer vallen. Hoeveel Europeanen moeten er zonder werk komen, hoe wordt het deze winter zonder gas. Tsja haantjes gedrag profileert, posities in EU commissie en handje schudden Obama zijn belangrijker. Jammer dat er geen verkiezingen zijn.

 • koestal

  boeren zijn ook teleurgesteld in Dijksma

 • piethermus1

  Zojuist elders gelezen; 'Gezien de oorlogshandelingen van Rusland in het gebied was het moreel gezien niet onredelijk om als Europa de oorlog te verklaren aan Rusland. Wees blij dat het voorlopig alleen nog maar over sancties gaat.'

 • Mels

  Zorg nou gewoon dat de EU alle landen steunt in het overnemen van de markten waar anderen nu uitspringen. Werk aan export stimulering en verlagen van heffingen ipv steun. Export naar nieuwe landen is blijvend en zekerder dan Rusland. Kunnen jullie Poetin en de zijnen mooi een lange neus toesteken. Laat die Argentijen maar exporteren tegen die idiote eisen van Rusland. Volgens mij staan nog lang niet alle hekken om de melkfabrieken dus scheelt dat ook weer in de kosten bij de zgn cooperatie.

 • piethermus1

  Ziezo! Andere sectoren dan landbouw krijgen nu ook te maken met de Russische boycot. Wel zo eerlijk. dan kan de rest van onze maatschappij tenminste geen achterbaks duikgedrag vertonen.

 • koestal

  Er zit nu ook een hek om Rusland

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.