Home

Nieuws

Canadese zaak vanwege neonicotinoïden

Ottawa – Het Canadese advocatenkantoor Siskinds heeft namens bijenhouders een class-action-zaak ingediend tegen Bayer CropScience en Syngenta.

Bepaalde insecticiden van deze bedrijven, bekend als neonicotinoïden, zouden schade aan bijenvolken toebrengen. Siskinds eist in de vordering een schadevergoeding van Can$400 miljoen, omgerekend €283 miljoen.

Siskinds vraagt professionele en hobbymatige bijenhouders en honingverwerkende bedrijven die tussen 2006 en nu actief waren zich bij het bedrijf te melden. Siskinds benadrukt dat bestuiving een essentieel onderdeel is van de productie van groenten en fruit in Canada. In 2012 is het gebruik van zaadcoatings met neonicotinoïden in Canada deels aan banden gelegd.

De maatregel volgde op onderzoek naar bijensterfte in belangrijke graan producerende regio's in de Canadese deelstaten Ontario en Québec. De organisatie die de gewasbeschermingsmiddelenproducenten in Canada vertegenwoordigt, CropLife Canada, heeft geprotesteerd en vraagt de overheid ook naar andere mogelijke oorzaken van bijensterfte te kijken.

In de EU is eind vorig jaar na onderzoek van voedselveiligheidsautoriteit Efsa een verbod ingesteld voor het gebruik van drie eonicotinoïden. Het verbod geldt voor twee jaar. Lidstaten waren verdeeld maar uiteindelijk werd een voorstel voor een verbod toch aangenomen. In de VS ziet het landbouwministerie de varroamijt als belangrijkste veroorzaker van bijensterfte. Uit een recente studie blijkt dat de bijensterfte vorig jaar niet alarmerend hoog was.

Of registreer je om te kunnen reageren.