Home

Nieuws 1 reactie

Biologische export neemt toe

Utrecht - Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor €852 miljoen aan biologische producten geëxporteerd, bijna 9 procent meer dan in 2012. Dat meldt ketenorganisatie Bionext.

Het zijn vooral biologische granen, fruit, groenten, zuivel, varkensvlees en eieren die vanuit Nederland naar het buitenland gaan. Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen zijn de belangrijkste afnemers.

Volgens Bionext heeft Nederland zich als exporteur van biologische producten ontwikkeld tot een wereldspeler, een positie die het al veel langer heeft als exportland van niet-biologische landbouwproducten en voeding.

Consumenten in Nederland gaven vorig jaar voor ruim €1 miljard uit aan biologische producten. Met de export erbij komt de totale economische waarde van de biologische sector op €1,9 miljard, aldus de organisatie.

Bionext houdt er rekening mee dat de binnenlandse omzet dit jaar onder druk komt te staan door de Russische boycotmaatregelen. Die leiden in Nederland tot lagere prijzen van conventionele groenten, waardoor het prijsverschil met de over het algemeen toch al duurdere biologische groenten groter wordt.

Daar staat tegenover dat consumenten die biologische groenten kopen dat vooral doen uit de overtuiging dat dit beter is voor mens en milieu en zich daardoor mogelijk minder gemakkelijker laten verleiden 'over te stappen', ook als de prijsverschillen toenemen.

Eén reactie

  • veelust

    9% meer aan waarde in euro's maar de gemiddelde prijs is 10% omhoog gegaan dus dit betekent dat er minder produkten geëxporteerd is

Of registreer je om te kunnen reageren.