Home

Nieuws 7 reacties

Woensdag regeling voedseloverschot

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken stelt woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van de Russische boycot uit de markt te halen. Dit heeft een woordvoerder dinsdag meegedeeld.

Telers die met overschotten zitten, kunnen zich nu al aanmelden bij uitvoeringsinstantie RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo'n 45 telers hebben dat inmiddels gedaan. Woensdag worden meer details bekend over de regeling zoals de vaststelling van de opkoopprijzen voor de diverse producten.

De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen of voor het niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Een deel van het overschot aan groente en fruit dat is ontstaan door de Russische boycot, kan naar de voedselbanken. Het ministerie is hiertoe in nauw overleg met Voedselbanken Nederland en landbouworganisatie LTO Nederland om te bekijken hoe het voedsel een goede bestemming kan krijgen.

Overigens is volgens de landbouworganisatie nog niet bekend hoeveel telers overschotten zullen gaan aanbieden. De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel terug op het niveau van voor de Russische boycot, liet voorzitter Nico van Ruiten van ondernemersorganisatie LTO Glaskracht zaterdag nog weten. Door de lagere temperaturen is de oogst teruggevallen en zijn de prijzen weer gestegen.

LTO en Voedselbanken Nederland zijn in elk geval logistiek klaar om overschotten aan de voedselbanken te leveren. Als er woensdag meer duidelijk is over de voorwaarden om voedseloverschotten uit de markt te halen, zal het nog wel tot maandag duren voordat het voedsel daadwerkelijk naar de voedselbanken kan, zegt Salomon Querido van Voedselbanken Nederland. Dat is volgens hem nog niet te laat. Het voedsel is dan nog steeds goed. "Momenteel wordt er van het overschot ook nog gewoon verkocht op de markt.''

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Waar blijft Meneer Ciolos met de nieuwe afzet markten?
  Er heerst toch nog voldoende honger in de wereld is toch van de zotte dat in het ene wereld deel voedsel wordt door gedraaid met steun en naar het andere eind worden er ontwikkelings gelden gestuurd waar op een enkel geval na niets van terecht komt.
  Wie heeft wie te pakken wij de Russen of de Russen ons?

 • John*

  Poetin raakt nu vooral zijn eigen bevolking.. kijken hoelang hij dat volhoud. hebben al rellen gezien in egypte als het voedsel te duur wordt. het is nu wachten op het moment dat dat ook in rusland gebeurd.

  Ik stel overigens voor dat de steungelden gebruikt wordt voor de opkoop van producten die Poetin nog wel wil hebben. Dan bereiken we met minder middelen veel meer.

 • piethermus1

  En nou die Russen in hun sop gaar laten koken! Geen zaaizaad! Geen pootgoed! Geen stalinrichtingen! Geen landbouwmachines! Geen machineonderdelen! Geen Mercedessen! Geen BMW's! Geen Fendts! etcetera... Niks! Laat ze maar weer in hun ouwe tering-Lada's gaan rijden... Dat de roebel niks waard wordt en al hun rijkdom verdampt! Ook van de miljardairs!

 • W.postduif

  Piethermus wat ben je toch een zielig manneke .de gr

 • Elevage

  voor stabiliteit in de wereld en tevreden mensen overal is overleg nog altijd de oplossing!

 • zon

  Wanneer iemand dacht dat rusland zonder slag of stoot zijn zwarte zeevloot onder de invloedssfeer van het westen zou laten komen,komt bedrogen uit.
  Was ook niet te verwachten.
  Sancties tegen rusland snel heroverwegen en weer normale betrekkingen aangaan.

 • piethermus1

  Het gaat er mij om omstandigheden te creëren, dat het volk Poetin wegjaagt. Poetin sanctioneerde al te pas en te onpas ook Nederlands landbouwproducten, zogenaamd vanwege voedselveiligheid. Als we toe geven aan Poetin blijft hij klieren en pesten en blijft Rusland een onbetrouwbare handelspartner en onbetrouwbaar land, ook voor het eigen Russische volk. Het gaat er mij niet om om het Russische volk te laten lijden, hooguit kort. Die korte pijn is minder erg dan die voortdurende Poetin-maffia-dictatuur.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.