AlgemeenNieuws

Veehouderij geen sluitpost in PAS, zegt Dijksma

Den Haag – De ontwikkelingsruimte voor de veehouderij wordt zeker niet de sluitpost in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Die verzekering geeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Eerste Kamer. De staatssecretaris heeft de schriftelijke vragen van de senaat beantwoord. De Eerste Kamer kan de wet in september behandelen. De planning is dat de aanpassing in de Natuurbeschermingswet op 9 september in de Eerste Kamer aan de orde komt.

Dijksma schrijft in de schriftelijke behandeling dat in afspraken met LTO Nederland is verzekerd dat de veehouderij ruimte krijgt voor duurzame ontwikkeling. “Ontwikkelingsruimte voor de landbouw is daarmee zeker geen sluitpost.”

De fractie van GroenLinks heeft zorgen over de externe saldering die de Tweede Kamer via wijzigingsvoorstellen in de wetsvoorstellen heeft aangebracht. Bij externe saldering is het mogelijk de ruimte die het ene bedrijf creëert door activiteiten te beëindigen, te gebruiken voor de ontwikkeling van een ander bedrijf.  De staatssecretaris, die in de Tweede Kamer tegen de voorgestelde wijzigingen was, verdedigt ze nu in de Eerste Kamer. Volgens haar zal de externe saldering slechts in uitzonderingssituaties worden toegepast en zijn er voldoende waarborgen dat er geen uitbreiding van de stikstofneerslag op gevoelige natuurgebieden plaats heeft.

Dijksma benadrukt in antwoord op vragen van GroenLinks dat de bijdrage vanuit de landbouw op de vermindering van de stikstofemissie tot 2030 substantieel is. Weliswaar is afgesproken dat de veehouderij 56 procent van de ontstane ruimte kan gebruiken. Dat betekent ook dat die overige 44 procent ten goede komt aan de natuur, zegt Dijksma.

Naast de landbouw wordt in de PAS ook ontwikkelingsruimte gereserveerd voor de ontwikkeling van Schiphol en de Rotterdamse haven

Tegelijk maakt de staatssecretaris duidelijk dat van natuurherstel nog niet of nauwelijks sprake is. De huidige maatregelen zijn er vooral op gericht de schade niet verder te laten oplopen in de eerste planperiode van zes jaar. Pas daarna zal de PAS meer gericht zijn op herstel van de natuur. Volgens de huidige planning kan de wet in 2015 van kracht worden. De uitwerking van de wet – het ontwerpprogramma aanpak stikstof – moet daarvóór nog aan de Tweede en Eerste Kamer ter goedkeuring worden voorgelegd.

Beheer
WP Admin