Home

Nieuws 89 reacties

Russische landbouw heeft 13,3 miljard nodig

Moskou – De Russische landbouw heeft de komende vijf jaar een extra injectie van 13,3 miljard euro nodig.

Dat meldde de Russische minister van Landbouw Fyodorov, aldus persbureau Reuters. De extra miljarden zijn nodig om de productie van voornamelijk varkens- en kippenvlees op te krikken, nu extra binnenlandse productie door het importverbod noodzakelijk is geworden.

Het bedrag komt bovenop de fondsen die al gereserveerd zijn voor de agrarische sector in het meerjarenplan voor 2015 tot en met 2020. Daarnaast is er volgens Fyodorov nog circa €590 miljoen nodig om betaalproblemen bij investeerders in de agrarische sector te verhelpen. Eerder meldde de landbouwminister al dat investeringen in de Russische agrarische sector noodzakelijk zijn om de gaten te kunnen vullen die ontstaan doordat de import van producten uit onder andere Europa en de Verenigde Staten nu wegvalt.

De investeringen zijn vooral nodig voor projecten in de veehouderij en akkerbouw, omdat de huidige subsidieverstrekkingen bijna aflopen.

Laatste reacties

 • piethermus1

  En nou die Russen in hun sop gaar laten koken! Geen zaaizaad! Geen pootgoed! Geen stalinrichtingen! Geen landbouwmachines! Geen machineonderdelen! Geen Mercedessen! Geen BMW's! Geen Fendts! etcetera... Niks! Laat ze maar weer in hun ouwe tering-Lada's gaan rijden... Dat de roebel niks waard wordt en al hun rijkdom verdampt! Ook van de miljardairs!

 • RIOGRANDE

  helemaal mee eens

 • koestal

  maar ze hebben goede raketten

 • piethermus1

  Het gaat er mij om omstandigheden te creëren, dat het volk Poetin wegjaagt. Poetin sanctioneerde al te pas en te onpas ook Nederlands landbouwproducten, zogenaamd vanwege voedselveiligheid. Als we toe geven aan Poetin blijft hij klieren en pesten en blijft Rusland een onbetrouwbare handelspartner en onbetrouwbaar land, ook voor het eigen Russische volk. Het gaat er mij niet om om het Russische volk te laten lijden, hooguit kort. Die korte pijn is minder erg dan die voortdurende Poetin-maffia-dictatuur.

 • pinkeltje

  De minister gaat er dus vanuit dat het sluiten van de grenzen nog jarenlang zal blijven duren. Allemaal mooi gepraat waar je niet veel aan hebt. Al zouden ze de importstop voor eeuwig handhaven dan zijn er wel andere leveranciers waar ze terecht kunnen. En wat Poetin betreft, die scheelt het allemaal niet zoveel. Laat iedereen gewoon een beetje aanmodderen en weet ook wel dat het westen zijn handen vol heeft aan allerlei andere problemen in de wereld inclusief de problemen in eigen land dus die annexatie van Oekraïne is maar een kwestie van tijd. Over een weekje of 6 de gaskraan dichtdraaien en dan op naar de volgende fase van de strijd.

 • piethermus1

  Ik geloof er niks van dat andere landen zo snel voldoende landbouwproduct kunnen leveren. En zeker geen voedselveilig product.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat betekent dat ''boeren'' (ik bedoel ondernemen in Rusland) weer een lucratieve zaak wordt !!!...

 • alco1

  Dat is ook de hele bedoeling van de sancties. De eigen landbouw te kietelen om te produceren. Voorheen moesten ze daarvoor nog allerlei ziektes bedenken.
  Echter denk ik niet dat dat zomaar één twee drie gaat. Niet voor niets vallen er al veel productie buiten de sancties.

 • pinkeltje

  Voedselveiligheid zal de Russen niet veel kunnen schelen als er werkelijk een tekort zou ontstaan. En ook het papier is geduldig....

 • piethermus1

  Voor vrij ondernemerschap (ook in landbouw) heb je vrij denkende mensen nodig, die vrij initiatief kunnen, durven en mogen nemen.... In het Rusland van Poetin zal dus maar matig mogelijk zijn... Kortom; Dat gaat dus mis! Poetin onderschat de vrije denkende mens, zeker als ecomische factor...

 • agratax2

  Poetin zit duidelijk op het spoor van zijn voorgangers uit de tijd van geleide economie. Er is weer een plan gemaakt -hoe het er over 5 jaar er uit moet zien-. Wie zijn nek uitsteekt is niet duidelijk aan gegeven. Moskou planned en hoopt dat de oligarchen betalen met eigen geld en zachte leningen. Hopelijk is er ook enkele miljarden uitgetrokken voor goede scholing zodat ze eens boeren krijgen en geen theoretische managers die bang zijn voor vuile handen en het landwerk praktisch niet beheersen.

 • piethermus1

  Ons systeem van vrije boeren met scholing, goed onderzoek en goede infrastructuur, goede handelsinfrastructuur heeft zich tot heden de afgelopen eeuw wel bewezen. De overheid die wel stuurde (scholing en onderzoek), de juiste kaders stelde, maar wel het vrije ondernemen toeliet. Dat lijkt in ons land wel steeds meer in de knel te komen doordat jan-en-alleman-zonder echte kennis van landbouw er zich denkt tegenaan te moeten bemoeien, naast het gegeven dat er steeds minder en steeds grotere handelaren komen, zodat ons systeem aan die kant ook dreigt te haperen. Ook zijn wij als boeren met steeds minder.
  Maar in ieder geval zal ons systeem nog steeds beter zijn dan een plan-economie zoals in het communisme en zoals Poetin blijkbaar ook graag voorstaat.

 • alco1

  Er is wel iets wat in het voordeel kan werken voor de Russen. De westerse overheden hebben enorme schulden op elk hoofd van de ingezetenen, die zelf ook nog met grote hypotheken zitten. Kortom we hebben hier enorm veel luchtgeld gecreëerd. In Rusland was een lening afsluiten 'not done'.

 • piethermus1

  In de jaren 30 was de schuld in het Westen ook groot en zo zijn er meer situaties geweest in de afgelopen anderhalve eeuw in Europa en Amerika. Vlak na WO2 was de schuld van bijv de VS procentueel nog groter dan nu, vanwege de oorlogsinspanning. En toch begon daarna een bloeitijd. Gewone en landbouwcrisissen werden elke keer weer overwonnen, kostte uiteraard bloed, zweet en tranen. Maar dat hoort bij het leven. Niet alleen in het Westen, maar zeker ook onder een systeem van geleidde economie. Het beste voorbeeld van het vervangen van landbouw door Westerse boeren door niet westerse is wel Zimbabwe.... Onze mentaliteit (vrijdenken en vrij doen) en wellicht de Chinese (Oost-Aziatische) mentaliteit kunnen de wereld voeden.

 • piethermus1

  In Zimbabwe ging het dus fout

 • ohzo

  EU heeft ook jaren aan een plan economie gedaan voor de landbouw. Denk aan qutoa en WIR regelingen.
  Om een jarenplan op te stellen, omdat je zelfvoorzienend wil zijn, zie ik niets mis mee. Is eigenlijk vrij normaal in elke industrie, 'roadmaps' worden overal gemaakt.

 • piethermus1

  de sturing van EU via quota en WIR e.d. zijn van ene andere orde dan de communistische 5-jaren-plannen.... natuurlijk stuurt een overheid m.b.t. haar voedselvoorziening... brood en spelen, weet je wel... maar rare sturing zoals die 5-jaren plannen zonder vrij initiatief van mensen met vrije gedachten van bovenaf lopen altijd spaak... het communisme met lange rijen mensen en tekorten heeft dat wel aangetoond.... blijkbaar is het geheugen van veel mensen te kort om dat nog te (willen) herinneren... van veel mensen ie het geheugen sowieso te kort.... en blijft men volharden in het maken van dezelfde fouten

 • Vibank

  Mugabe zit er nog steeds
  Poetin ook
  Mask je toch geen illusies

 • Vibank

  At piethermus
  Je hebt wel gelijk
  Maar dat krijg je niet
  Dat moet je afdwingen
  Kunnen wij niet

 • piethermus1

  Tuurlijk kunnen wij het gelijk niet afdwingen, maar aan ongelijk van anderen toegeven, dat laat ik over aan anderen aan de simpeleren van geest... Zalig de onwetenden... Toegeven aan het ongelijk van anderen is net zoiets als het ontkennen van de zwaartekracht... Dat is te stom voor woorden...

  Mugabe zit er nog steeds, maar wel in een land wat de graanschuur was en had kunnen zijn van zuidelijk Afrika. Poetin krijgen we ook niet 1-2-3 weg... Ik maak me geen illusies... Maar wie had 25 jaar geleden in 1989 in de zomer vermoedt, dat in het najaar zo ongeveer alle communistische regimes van Oost-Europa gevallen waren?

 • ohzo

  Pieterthemus, ben je wel eens in Rusland geweest? Ik bedoel dan niet Moskou..

 • piethermus1

  @ohzo Een kennisje van me (een zij) had een paar decennia geleden ooit eens wat gehad met een zwarte man uit Afrika. En vanwege dag feit dacht die persoon op dat ogenblik dat ze ineens deskundigheid had over heel Afrika. Wat is je punt eigenlijk? Ik ben wel in een aantal Oostbloklanden geweest ook voor de val van de Muur en in Finland geweest. Mijn woonplaats is in 1944 door Polen bevrijd die in 1939 gevlucht waren voor Nazi's en Sovjets en vervolgens niet meer terug konden agv het communistisch worden van Polen. (Zegt Katyn je iets?).

 • Fermer

  Was het probleem in de vroegere USSR de langjarige planning, zowel op agrarisch als op industrieeel gebied? Of was het gewoon het communistische systeem, waarin iedereen gelijk is? Men zette dus mensen op de verkeerde werkplek, mensen waren niet verantwoordelijk voor hun stukje in het geheel, en betere prestaties leidden niet tot betere beloning. Niet de planning, maar de uitvoering liep hierdoor totaal verkeerd, met als gevolg geen productie.
  En hebben wij in het westen met onze links-sociale invulling van onze maatschappij, die toch wel aardig op de vroegere communistische begint te lijken, hier wel van geleerd?

 • piethermus1

  Het gaat er om dat eigen initiatief beloond wordt.... Voor zover dat eigen initiatief iets positiefs is, iets constructiefs is... Inderdaad wordt dat in onze samenleving die linkser en ambtelijker lijkt te worden steeds moelijker, maar het is nog zeker geen communisme zoals in Rusland... Verre van zelfs
  M.b.t. de planning in het communisme, daar zat heel veel onrealistisch wensdenken. Je kunt wel iets willen en plannen, maar dat omzetten in echte maatregelen is altijd van een andere orde.
  Weet je nog dat toen de muur gevallen was, dat we hier dachten dat we overspoeld zouden worden door goedkope landbouwproducten uit het Oostblok, zeker als die landen bij de EG/EU zouden komen? Weet je nog dat we dachten dat ze de landbouw daar binnen een paar jaar op orde zouden hebben en ons hier weg zouden concurreren. Dat kan misschien wel een keer komen, maar tot heden is dat nog niet gebeurd. Kortom; Veranderingen gaan trager, dan je denkt, omdat het mensenwerk is, wat verandering vraagt als men in bepaalde stramienen denkt, vanwege een bepaald (politiek) systeem.

 • ed12345

  Piethermus je eerste reactie slaat natuurlijk nergens op, de rest van de wereld staat te popelen om de open plaatsen in te nemen ,auto's uit azie zijn allang geen rommel meer,machines ,sinds de overname van Kverneland door Kubota kunnen die met een oranje kleurtje ook die kant uit zuid America maakt ook hele goede machines , uitgangsmateriaal ook dat kunnen andere landen leveren en vergeet niet dat handelshuizen vaak wereldwijd zijn ,en het dan met een omweggetje toch leveren

 • piethermus1

  Klopt als een bus.... Je noemt allemaal bedrijven welke men van ons over heeft genomen en men produceert onze uitvindingen... Japan reken ik trouwens tot het Westen... Maar wat kunnen die andere culturen, de niet-westerse nou eigenlijk zelf? Wat hebben ze eigenlijk de laatste 2 eeuwen zelf uitgevonden, anders dan dat ze voort borduren op wat wij de laatste 2 eeuwen uitgevonden hebben en ontdekt?
  Ik ben dus benieuwd wanneer die andere culturen op eigen initiatief zaken gaan vernieuwen en verbeteren.... Tot heden is het kopieren en details verbeteren... Nou?

 • ohzo

  Ik reis regelmatig naar Polen, Katyn en het drama wat links en rechts in Polen heeft gespeeld, ben ik mee bekend.
  Mijn punt is, je weet heel goed te vertellen wat er in Rusland gedaan wordt. Noemt de opbouw van de landbouw een ' communistisch 5 jaren plan', terwijl je nooit in Russia geweest bent. Ik ken nogal wat buitenlandse investeerders in de landbouw, die maar wat blij zijn met de verstrekte subsidies in het plan. Iedereen, die een ietwat genuanceerdere mening heeft, wordt uitgemaakt voor niet al te slim. Verbazingwekkend..

 • ohzo

  Voor degenen die het duits machtig zijn:http://www.zeit.de/2014/34/russland-sanktionen-stefan-duerr

 • ohzo

  Stefan Dürr, is een duitse melkveehouder in Rusland. 30.000 koeien, heeft een iets ander denkbeeld dan sommigen.,

 • piethermus1

  Goed stuk... Leuk.... Het stuk gaat ergens aan voorbij.... en wel het volgende... Maar waarom waren er dan voor die boycot van een paar weken terug al sancties tegen dan weer o.a aardappelen, zuivel, varkensvlees... te pas en te onpas zogenaamd vanwege voedselveiligheid e.d.... Rusland was al doorlopend aan het klieren en pesten.

  In Duitsland heb van die Putin-Versteher.... Tja.....

 • piethermus1

  Lijkt me logisch dat Herr Durr andere inzichten heeft... Niks mis mee... Dat mag en kan toch?

 • ohzo

 • piethermus1

  Bij Herr Durr en ook eigenlijk iedereen denk ik nu wel ineens aan het spreekwoord; Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

  Ik geloof ook niet dat er 1 schuld is en dat het Westen DE schuldige is... Het zal heus gecompliceerder en genuanceerder liggen... 2 vechten, 2 schuld! Maar hoeveel de een en hoeveel de ander?

 • ed12345

  Piethermus ik denk dat we allemaal even te vlug dachten dat het overal democraties zou worden .Putin als oud KGB officier die dus in de NAVO papieren heeft gesnuffeld, het benauwend vind dat de NAVO nu zo kort voor de deur staat bij hem,is ook begrijpelijk.Het zal mij benieuwen als zijn 2e ambts termijn afloopt hij dan werkelijk aftreed! Dat de echte oekraiener niet zo pro Moskou is ,is niet nieuw om ze bij de URSS te krijgen is ook niet bepaalt vanzelf gegaan.Hier wonen nogal wat oekraieners toen ik hier kwam 35 jaar terug vertelde de ouderen me wel eens wat .Voor ons onvoorstelbaar wat zich daar heeft afgespeeld

 • marco-vdb

  Piether mus, Ik kan jou het best vergelijken met Wakker Dier. Die hebben ook altijd gelijk terwijl de meeste een schaap van een geit niet kunnen onderscheiden. Het gaat om beeldvorming. Hoe meer de westerse linkse media een negatief beeld van Rusland vormen, hoe meer het Nederlandse volk dat gaat geloven. Alle Nederlandse vleeskuikens, varkens en koeien worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden volgens WD, net als voor jou alles wat met Rusland te maken heeft slecht is. Je zou toch echt eens met eigen ogen moeten gaan kijken voordat je een zo hoog van de toren blaast.

 • marco-vdb

  @ohzo32. Mooi artikel. Niet te geloven dat dat in een westerse krant mag staan. Ik lees zowel de russische als de nerderlandse kranten en de kijk op de hele problematiek staat haaks op mekaar. De mensen in Rusland staan voor 90% achter het gevoerde beleid. Dat is het resultaat van de beeldvorming door de Russische media. Ik veel nederlandse media (zeker in provo-blaadjes als de volkskrant) wordt Rusland als agressor neergezet, zeker na het neerstorten van MH17. Wellicht dat artikelen als dat van Mearsheimer een steentje kunnen bijdragen aan een meer realistische kijk op de problematiek. Dus @Piether mus.. 2 keer lezen, en onzinnige lectuur van ex hippies die je eerder aanhaalde, niet meer lezen.

 • piethermus1

  @marco-vdb Je schrijfstijl lezende ben jij amper in staat tot lezen en schijven, logisch denken, logisch redeneren, laat staan begrijpen. Ik neem al je schrijft met een grote korrel zout. Ik ben namelijk niet links en geen fan van WD en maak me niet schuldig aan hun methoden. Je kunt me dan wel in dat hokje proberen te plaatsen. Hiermee maak je gebruik van de methoden die Poetin ook hanteert m.b.t. communicatie, namelijk zwart maken van je tegenstrevers, als je zelf incapabel bent om goede argumenten te weerleggen. Omdat Poetin stamt van de KGB maakt hij gebruik van Sovjet-methoden, als waarmee Stalin zijn bevolking zuiverde. Ik zou er dus maar niet zo groots op gaan, hoe jij je tegenstrevers benadert.

 • joannes

  @pieterhermus, kan zo in een rijtje van extremisten zonder op te vallen! zie oa #1 Enige nuance is ver te zoeken in zijn boodschappen! Hij gaat zo op in zijn rancune dat hij het liefst met scherpe kritiek werkt om zijn wrok te bevredigen. Ik vraag me af hoe hij denkt dat dit conflict kan worden opgelost?

 • piethermus1

  Nuance is niet altijd de oplossing. Zie 1938 m.b.t. Sudetenland met Peace-of-our-time-appeassement van Neville Chamberlain. Ik wist derhalve niet dat je dus Churchill een extremist vind. Ik koester geen wrok. Dergelijke emoties heb ik amper. Ik weet wel dat Rusland een ander land aan het binnenvallen is via een asymmetrisch oorlog. Er zou sprake zijn van separatisten. Maar in mijn ogen zijn dat subversievelingen die werken voor een regime wat moeite heeft met vrije landen en vrije denkende mensen. Dat doet me erg denken aan periodes een jaar of 75 geleden waarin zowel uiterst links (Stalin-communisme) als uiterst rechts (nazisme) landen inpalmden.
  Zoals je weet is Poetin een ouwe KGB-er dus een erfopvolger van die ouwe Stalintijd. Ik maak me geen illusies. Ik ga de boel niet weg nuanceren. Kon ik dat maar.

 • gjcamps

  ik heb afgelopen dagen geen tijd gehad maar het is wel weer even schrikken @pieterhermus, wat is er gebeurt? Je reacties zitten vol emoties en ja ohzo, Marco & Joannes hebben gelijk, probeer te relativeren. Misschien ook goed een keer mee te gaan naar Rusland of Ukraine? Mijn gezin komt Donderdag terug van Krimvakantie

 • piethermus1

  @gj camps.... Jij kan tenminste schrijven, redeneren en logisch nadenken. Maar ook jij wil de boel te veel romantiseren. Welicht door je situatie? In februari dacht ik echt nog dat het leuk zou zijn om eens naar Sochii te gaan. De Transsiberie-express leek me ook wel eens wat... Relativeren? Ja! Maar soms valt er weinig te relativeren.... Hoe zit het trouwens met Stan Storimans? Die vermoord is met Russische clustermunitie in augustus 2008 door Russische militairen in Georgie? En Poetin en Medvedev maar liegen en de Russische media er maar omheen draaien.

 • gjcamps

  @ Piethermus, ja relativeren is nodig in deze wereld. Als je nu naar Sochi gaat ziet alles er pico bello uit, zo ook de transsiberie expres. Ik ben er geweest toen alles er triest en troosteloos eruit zag. De eerste keer krijg je een schock, denk je hoe kunnen mensen zo leven, maar dat heb je ook in Thailand, China Roemenie. Je ontdekt dat ook daar mensen een gelukkig leven kunnen hebben, niet in materialistisch opzicht maar sociaal. Relativeren en respect voor een andere manier van leven. Het mooiste vond ik het Baikal meer, zo ver weg van de bewoonde wereld en ja er wonen daar ook mensen. Nu na al die jaren zie je nieuwe auto's, fastfoodsnacks, smartphones, moderne hotels, etc. Door de globalisering ontwikkelen ook de meest afgelegen dorpjes, soms langzaam, soms snel. Wat je niet mag doen is van buitenaf bijvoorbeeld onze levenstijl en structuren aan andere groepen opdringen. Dit is ook de reden voor de burgeroorlog die er nu in Ukraine heerst

 • gjcamps

  Een deel wil aansluiting bij Westeuropa het ander deel zou in dat geval er op achteruit gaan. Zij verliezen hun taal en cultuur van staal en kolen (vergelijk met het Ruhrgebied, voetbal en currywurst). Het ander deel wil gewoon lekker werken met de koempels en heeft niets op met het volk in Kiev. (Vergelijk limburgers met Den Haag/Amsterdam). Als je kijkt naar het %van stemmen dat destijds voor een onhankelijk Ukraine was bleek het Oosten/Zuiden liever bij Russische Federatie te horen. De reden waarom er nu een oorlog licht niet aan de burgers, zij stemmen nog wel maar gaan niet elkaar uitmoorden zoals nu gebeurt. Het is een oorlog tussen oligarchen (geen komplot theorie), het gaat gewoon om grond, fabrieken en schaligas wat onder Donbas/Lugansk regio zit. Voor Rusland zelf is er maar een strategisch belang: de hoofdgasleiding naar Zuid Rusland (Rostov/Sochi/Krasnodar) loopt bij Lugansk een stukje door Ukraine. Dit accepteerd Rusland niet, en USA dit zelf ook niet accepteren.

 • joannes

  Ik hoop @piethermus1, dat je vooringenomenheid met : ¨Ik maak me geen illusies. Ik ga de boel niet weg nuanceren. Kon ik dat maar.¨ niet aan de onderhandelingstafel aldaar vertegenwoordigd is. Jij zou toch moeten weten dat geen enkel dispuut, en zeker in deze tijd van onderlinge belangen, opgelost gaat worden met die strategiën van weleer. De confrontatie strategiën met Jij of Ik werken niet meer. Het enigste wat ons kan redden is de hoop en het geloof de verschillen bij te leggen in een akkoord waar beide partijen wat uit halen.

 • piethermus1

  Het gaat er om dat grenzen die beide landen erkend hebben en internationaal ook erkend zijn gewoon gerespecteerd dienen te worden. Dat kan nimmer eenzijdig. Dat kan zeker aan de onderhandelingstafel. En niet via een showreferendum wat er hap-snap snel doorheen gejaagd is, zoals met De Krim. Daar gaat het om.
  In die zin valt er niet veel te nuanceren.

 • piethermus1

  @gjcamps ik vind hetgeen je schrijft best interessant

 • marco-vdb

  Ik zie dat Piether wel erg veel tijd heeft om te reageren. Sorry, ik heb nog een bedrijfje te runnen dus ik reageer altijd wat aan de late kant. Piether begon in zijn eerste reactie erg radicaal met het afschaffen van alle handelbetrekkingen met Rusland. Verder zijn de reacties van Piether op anderen wel erg geprikkeld. Waar ligt de oplossing volgens jouw, Piether? In het provoceren van een complete (handels-) oorlog? Als Rusland de gaskraan niet snel opendraait zal half Europa het koud gaan hebben komende winter. Oekraine zal toch gewoon gas blijven aftappen uit de transit opslag. Met radicale onzinnige praat wordt er helemaal niks opgelost. Wat je tot nu toe aandraagt, zal niet alleen de economische situatie in Rusland verslechteren maar ook die van Europa. De russische bevolking is het wel gewend, dus die slikken het wel. Ben jij bereid veel welvaart op te geven voor een handvol Oekrainse oligargen die de koek opnieuw verdelen? Wat je ook tegen Rusland wil doen, zij zullen in eerste instantie hun nationale veiligheid op de agenda hebben staan. Dat wil zeggen, geen NAVO in Oekraine en zeker geen NAVO vloot in Sevastopol. Remember 1962... geen SU kernwapens op Cuba... Er staat meer op het spel dan wat schreeuwende demonstanten op Maidan, die zogenaamde Europese waarden eisen. Die zijn slechts een middel, evenals de oligarchen. Het echte spel ligt een paar niveaus hoger.

 • marco-vdb

  Sorry, weer een typfoutje. Het moet zijn 'handelsbetrekkingen'. Het lijkt erop dat Piether deels gelijk heeft. Ik ben het schrijven verleerd.

 • gjcamps

  @Marco, correcte stelling, zijn Nederlandse burgers bereid grof aan welvaart in te leveren om politische machtspelletjes te steunen? Slowenie en Finland niet, Polen wel maar die hebben hun beloning met de benoeming van Trusk al binnen. Dit begint steeds meer te lijken op WO1 aanvang. Een lokaal incident wordt door allianties opgeblazen tot ..... Dacht EU dat ze van Janokovich en vrienden zo makkelijk af komen? Gelukkig wordt het bijna winter, dan koelt het conflict vanzelf af. Trek een streep en shake hands, de gaskraan kan weer open. Het EU beleid zit op een doodlopende weg, waarom sturen wij geen hulpgoederen naar die regio?

 • piethermus1

  Ook ik ben een boer en die heeft zoals in mijn geval eigendom. Ik vind in onze samenleving het eigendomsrecht heel belangrijk. Ik zou niet willen dat een buurman zo maar een stukje ongestraft van me afpakt. De eigendomsrechten van onroerende goederen zijn in onze samenleving al eeuwen geborgd in een openbaar register, het kadaster. Er is wettelijke rechtsbescherming van eigendommen. Ook in onze samenleving hebben mensen moeite met het eigendomsrecht van anderen. Maar zelfs dan is er een onteigeningswet die zorgt dat er een volledige schadeloosstelling dient te zijn.
  Wat is dan het verschil met de grote internationale politiek met landen en grenzen? Dat is uiteraard van een andere orde. Maar zelfs dan los je conflicten en belangen in mijn ogen niet op met annexaties op basis van een showreferendum wat hap-snap georganiseerd is. In die zin maakte ik ook de vergelijking met Sudetenland in 1838. Even daarvoor waren het het Rijnland, Oostenrijk en even later de rest van Tsjecho-Slowakije en in 1939 Polen. M.b.t. Rusland is het sinds een paar jaar Transnistrie, Georgië en nu dus Oekraïne. De afgelopen jaren zit het Poetin-regime al doorlopend landbouwproducten te sanctioneren uit EU en ons land. Klieren en pesten. In het belang van zijn machtspolitiek. Waar eindigt het? Ik weet wel dat dit regime in Rusland niet veel geeft om de eigendommen en vergelijkbare rechten van anderen ook niet in eigen land. Daar heeft het de geschiedenis ook niet naar.

 • marco-vdb

  Een Oekrainse vriend van me beschrijft het als volgt: 'Those, who were robbing the country, were kicked out, And they decided to kick back. And they have enourmous amounts of money for that. After 1917 there was civil war here for 4 years. We hope that things will not go that far...'. Wat hij nog niet beseft is dat wat (niet wie maar wat) er nu aan de macht is gekomen in Oekraine, geen haar beter is dan wat ze hebben verjaagd. Wederom, beeldvorming door (dit maal de Oekrainse) media. Elke Oligarch heeft immers zijn eigen TV station. De VS is al jaren bezig, met vele miljarden USD, een deel van de Oekrainse elite naar hun hand te zetten om zo de invloedsfeer van Rusland te beperken. Dat hebben ze zo ook in Georgie en Kirgizstan gedaan. Het gaat niet om democratie of westerse waarden, het gaat om (wereld-) macht. Een oligarchenoorlog leek een mooi middel. Er werd echter niet gerekend met een reactie van Rusland. Rusland is helemaal niet geinteresseerd in annexatie van Lugansk of Donetsk. Rusland is geinteresseerd in een strategische buffer (Oekraine), een goede locatie voor de zwarte zee vloot (Sevastopol / Krim) en handel (meer dan 50 miljard tussen UA en RF).

 • piethermus1

  Mensen! Met is moeilijk! Het is inderdaad of geen sancties en accepteren wat Poetin wil en dan aanmodderen of doorpakken. Poetin heeft ons te grazen.

 • gjcamps

  @Pieterhermus #50 respect voor eigendom vindt ik ook heel belangrijk, probleem in Ukraine en Rusland is dat het meeste land van de staat is, en die beslist in eigen belang. De inwoners van een land vormen een samenleving, niet de eigenaren van de grond en gebouwen. Je vergeet echter het opsplitsen van het land Yugoslavia, hoe is het mogelijk dat EU landen binnen twee weken seperatisten als legitieme staat erkennen? Het Yugo (Servische) leger heeft ook geprobeert het 'land' bij elkaar te houden. Staat EU nu wel aan juiste kant in UA?

 • piethermus1

  Elk land en elk blok heeft belangen m.b.t. macht en handel. Daar is niks mis mee. Maar dat kun je niet via een hap-snap-showreferendum en een asymmetrische oorlog zoals nu oplossen. Gewoon aan tafel en via de geëigende kanalen, dus WTO, verdragen en VN.
  De EU kennende, met vele landen met te diverse belangen, zal er wel weer halfslap gereageerd worden dus sanctie niet effectief zijn. Dan kun je inderdaad beter stoppen met sancties en bukken voor Poetin. Ons kennende zal het daar wel op uitdraaien. Als dat gebeurt dan heeft Poetin ons goed ingeschat, slapjanussen als wij hier in West-Europa zijn tegenwoordig.

 • piethermus1

  Wel wil ik mijn excuses maken aan hen als ik te hard ben geweest. Dat was echter actie-reactie, omdat ook ik maar van alles naar mijn hoofd kreeg.

 • marco-vdb

  Piether, na de val van de SU is er veel staatseigendom geprivatiseerd. Voor een groot deel is dat verlopen volgens het recht van de sterkste / brutaalste. Dat proces is door Putin min of meer een halt toegeroepen en in sommige gevallen zelfs weer teruggedraaid. Neemt niet weg dat er nog veel onrecht is en dat er nog steeds behoorlijk wat m.n. ambtenaren roven wat er te roven is. Oekraine loopt wat dat betreft nog wel een 10 - 15 jaar achter en ik vrees dat de tafferelen van de jaren 90 weer regelmatig plaats zullen vinden. Ik kom sinds 1994 in Rusland en er is sindsdien veel ten positieve veranderd. Het is een (gedemoraliseerde) maatschappij die opnieuw moest worden opgebouwd na de val van de SU. Dat proces is nog bezig en het zal nog wel even duren voordat er een maatschappij is, waar meer verantwoordelijkheid bij de burgers ligt. De relatie met west-euopa is steeds beter geworden (tot recent), zeker met Duitsland. Ook probeert Rusland zich weer op de kaart van de wereldpolitiek te zetten met invloed op conflictsituaties zoals Iran, Syrie, e.a. Dit alles vindt Big Brother niet zo leuk. De VS doet er alles an om de invloed van Rusland in te dammen. Rusland heeft teveel te vertellen op de olie- en gasmarkt, Rusland maakt allianties met andere opkomende economieen, enz. enz.

 • gjcamps

  #54 Kiew wil helemaal niet aan tafel met seperatisten, ze willen ook geen macht af staan middels een Federatieve staatindeling. Ze erkennen ook niet dat er humanitaire hulp nodig is voor het Oosten. Dit is ook wat Rusland telkens aangeeft als enige manier om het conflict op te lossen. EU zou ook beter druk kunnen gaan uitoefenen voor een staakt het vuren. Ik zou zeggen we zijn aan een dood paard aan het trekken. Wat betreft je opmerking EU slapjanussen, militair ja zie ook sebrenica. Als je dat weet moet je je grenzen kennen, Merkel kent ze en hoor je ook niet meer, ik hou mijn hart vast met Tusk. EU is alleen een handels blok, ieder land kiest toch voor zijn eigen toko. De Euro munt is het maximale wat we samen kunnen bereiken.

 • marco-vdb

  Erg jammer, m.n. voor de russische bevolking. Het ging net zo goed. De Russen begonnen net weer een beetje trots te worden op het feit dat ze Russen zijn, de economie begon weer wat te lopen, de rechtsstaat wordt langzaam weer hersteld, enz. Ook jammer voor Europa. Een gemiste kans. Beter een goede buur dan een verre vriend. Wie is er gebaad bij de huidige situatie? Rusland zeker niet. Dat weten ze (ook Putin) zelf donders goed. Ze hadden er zo graag bijgehoord (ook Putin). Ze hadden zo graag een beetje erkenning gehad. Nu zijn ze terug bij waar ze begonnen zijn aan het eind van de koude oorlog.

 • gjcamps

  Ja Marco, heeft de USA toch bereikt wat ze willen, geen sterk en groot Europa (incl. UA,RU,BY). Verdeel en heers zodat zezelf het machtigste land blijven. Jammer moeten er toch maar eens aan denken als er weer verkiezingen zijn.

 • piethermus1

  M.b.t. de EU. De sleutel ligt inderdaad in Duitsland. Juist vanwege hun verleden m.b.t. die oorlogen en misdaden. Maar daarbij heeft Duitsland zowel een soort van morele ereschuld richting Polen (en andere Oostblok-EU-landen) als richting Rusland. Het gaat dus om wat Duitsland, Polen en Rusland vinden. Het wordt een interessante winter....

 • piethermus1

  @marco. De Russische rechtstaat is juist de laatste jaren achteruit gehold qua vrijheden.

 • marco-vdb

  Natuurlijk wil Kiev niet aan tafel. Dan moet de koek gedeeld worden. In geval van federalisatie gaat de hele deal om het schaliegas op de schop of profiteren alleen de deelstaten van opbrengsten Dat zijn de 'verkeerde' oligarchen. De VS is daar ook niet bij gebaat. Die moeten een regering hebben die trouw zweert aan de VS zodat de VS zeggenschap krijgt over het schaliegas en de gas-infrastructuur en zo haar invloed over Europa verstevigt. Zie ook de pogingen van de VS om South Stream te laten blokkeren door o.a. Bulgarije. Potrashenko gaat zonder toestemming van de VS ambassadeur niet eens pissen, laat staan van in gesprek gaan. Zodra ze in gesprek gaan moeten ze compromis gaan sluiten. No way! Beter duizenden burgers en soldaten opofferen.

 • marco-vdb

  #61. Daar weet ik net iets meer van dan jij, lijkt me.

 • marco-vdb

  Moet gaan. We zijn aan het hakselen.

 • piethermus1

  De VS hebben het in de ogen van sommigen weer gedaan. Hoe voorspelbaar. Dankzij een Poolse paus en de VS (Reagan) kunnen jullie nu überhaupt de grote meneer uithangen in Rusland en het Oostblok. Sorry jongens.
  Ja. De rechtstaat in Rusland wordt al 14 jaar uitgehold juist sinds Poetin aan de macht is. Die moorden op journalisten, zoals die Anna Politkovskaja. Mocht er onder Jeltsin nog kritisch over de rol van het eigen Rode Leger geschreven worden tijdens WO2, waarin ook misdaden plaats hadden. Onder Poetin mag dat al niet meer. Zo zijn er nog meer zaken.

 • ed12345

  Gjcamps ik denk dat je het Yougoslavie verhaal iets te simpel voorsteld,In de WO2 waren daar 3 min of meer grote verzets organisaties die behalve de duitser elkaar en hun vermeende sympatisanten behoorlijk bloedig te lijf gingen en 2 ervan zonodig met de duitser samenwerkte om de ander om zeep te helpen ,daar zijn haat gevoelens onstaan die in een generatie niet vergeten zijn,als ik me niet vergis heeft dat land 20 of 25% van zijn bevolking verloren tijdens WO2.Tito heeft het land bij elkaar weten te houden ,maar de vrees van velen daar dat na zijn dood de bom zou barsten is uit gekomen

 • piethermus1

  @Ed WO1 is ook mede vanwege de Balkan en de tegenstellingen daar begonnen. (Servie, Serajevo, Gravilo Princip). Omstreeks 1900 had je daar ook heel wat oorlogen en conflicten.
  De Kroaat Tito heeft het tussen 1945 en 1980 (zijn dood) goed gedaan. Jammer daarna.

 • gjcamps

  @Ed #66, klopt en precies hetzelfde zie je in Ukraine, ook vanuit WOII , de vele slachtoffers en de huidige dominantie van of west Ukraine of oost Ukraine. Om een toekomst te hebben voor beide delen kun je het beste gisteren al een streep trekken, dan vallen er niet nog meer slachtoffers. De huidige kunstmatige weg loopt ook dood, letterlijk en figuurlijk.

 • piethermus1

  @gjcamps De vraag is hoe. De streep is gisteren niet getrokken, dus moet het morgen. Dat zal wel enige moeite vergen. Maar vroeg of laat gebeurt het gewoon (met moeite).

 • piethermus1

  De vraag die aan mij gesteld werd, door kritischen is of ik wel eens in Rusland ben geweest? Ik ben wel in diverse Oostbloklanden en Finland geweest. De Sovjet-Unie heb ik zien liggen. Ik ben ook in de VS geweest. Is diegene die me die vraag stelde en zelf zeer kritisch is over de VS (op het complot-denkerige af), wel eens in de VS geweest?

 • koestal

  De Russen hebben heel veel aardgas,dus maar exporteren,komen er genoeg milliarden binnen

 • piethermus1

  Miljarden kun je niet vreten....

 • ed12345

  Piethermus maar wel een groot leger op de been zetten en houden en met die roebels kun je ook eten kopen.Waar ook ter wereld!!!!!!!!!!!!!! Denk nou alsjeblieft niet omdat er een boycot is dat het er niet heen gaat.De echte grote handelshuizen hebben GEEN nationaliteit of politieke kleur

 • piethermus1

  Mensen! Ik hoop echt dat ik het bij het verkeerde eind heb en dat jullie, marco-vdb, gjcamps en anderen met ongeveer eenzelfde mening het bij het juiste eind hebben. Ik vrees echter...

 • ohzo

  Meermalen in de US geweest en nog steeds. Heb er familie en doe er zaken. Net zoals in Russia, Azie, Europa..

 • geen boer

  @32 de mening van Duerr is niet moeilijk te voorspellen, en het artikel van foreignaffairs heeft erg veel woorden nodig om te zeggen dat de huidige crisis de schuld van het westen is omdat NATO en EU oostwaarts uitbreiden en democratie westerse stijl propageren. Rusland kan dan vervolgens niet anders dan militair piketpaaltjes uitzetten vanwege bufferzone, zie Georgie etc. etc. en dat ze Oekraïne nooit op zullen geven etc. etc.
  Nu ben ik altijd van de realpolitik, maar vond het hoogst opmerkelijk dat in dat veel te lange artikel (zoveel boodschap zat er ook weer niet in) nooit aan de orde kwam dat een behoorlijke meerderheid (niet iedereen dus) van de Oekraïense bevolking aansluiting bij het westen wil en niets van Rusland moet hebben, net zoals dat in het recente verleden bij vrijwel alle oost-europese landen óók het geval was.
  ...2

 • geen boer

  ...2
  Het westen wordt in het artikel beschuldigd van voortgaande landjepik, maar de bevolkingen van al die landen wilden dat allemaal zelf, net als nu een groot deel van de Oekraïense bevolking? Wellicht dat grote bevolkingsgroepen het leven onder Sovjet danwel Russische knoet toch niet zo goed bevallen is? En het eens met westerse waarden willen proberen? Hebben zij niet wat over hun eigen land te zeggen, of moet ze op de gang wachten terwijl er over hun hoofden beslist wordt, net als Benes bij het 'verdrag' van München in 1938?
  Ik ben tegen een blinde uitbreiding van sancties en vind dat er verstandig, diplomatiek en vooral 'realpolitisch' met de Russen omgegaan moet worden, maar om nu volledig achter hen te gaan staan en de schuld bij het westen in de schoenen te schuiven is voor mij een paar bruggen te ver.

 • ed12345

  geen boer :ik denk dat wij westerlingen te gauw geneigd zijn te denken dat democratie overal het goed zou doen ,er blijken nogal wat landen te zijn waar echte democratie nog niet te verwezenlijken is.Ook hebben b.v. de opstand in Hongarije en Praag en tijdens de WO2 in Polen de Russen zich niet bepaald gelieft gemaakt ook hun geheime politie in de oostbloklanden had een constante druk op de bevolking
  Dus toen die landen de kans hadden van kamp te wisselen was het niet verwonderlijk dat niet richting opgaande zon werd gekeken Aan de andere kant denk ik dat wij in de westerse landen luxueuser leven dan wij werkelijk kunnen verantwoorden iets wat ons in veel opzichten verzwakt

 • geen boer

  @78 natuurlijk is onze vorm van democratie iets dat eeuwen geduurd heeft niet zo maar op andere landen te projecteren. Ook niet in een milde vorm er van, kijk naar de verschillende recente arabische voorbeelden.
  Waar ik bezwaar tegen maak is de houding van #32 welke hij zelf genuanceerd vindt, maar ik eerder als eenzijdig Poetinisme wil kwalificeren. Want volgens het artikel dat hij aanhaalt heeft Rusland het kennelijk het volste recht om, desnoods met geweld, een bufferzone aan te houden buiten zijn eigen territoriale grenzen, en heeft dat bewuste land (beter gezegd; de bewoners er van) er zelf verder niks over te zeggen. Want de EU/NATO is immers al zo ver opgeschoven oostwaarts...
  Nu snap ik de belangen en historie van Rusland heel goed, maar dat is wat anders dan het goed te praten. Zij komen met een soort van 19e eeuwse gunboat-diplomacy aanzetten waar ze beter de 'harts and minds' poogden te veroveren.

 • gjcamps

  @79, juist laat de bewoners kiezen, het oosten en zuiden van de Ukraine wil helemaal niet bij Kiev en EU. Dit wil de huidige regering in Kiev niet accepteren, om dan gewoon het gebied te zuiveren met als argument als je niet voor ons bent ben je tegen. Meer als een miljoen vluchtelingen in die regio, de meesten vluchten echter naar Rusland en niet naar Kiev. Ik denk dat er geen duidelijker signaal is. Op de Krim heeft na 3 maanden al meer dan 80% van de bewoners vrijwillig een Russisch paspoort ontvangen. Waarom EU/Nato ruzie maakt met Rusland is onbegrijpelijk en onverantwoord.

 • piethermus1

  Oekraine en Rusland hebben na uiteenvallen van de Sovjet-Unie elkaars grenzen erkend. De internationale gemeenstap heeft dit ook. Door nu een asymmetrische oorlog en een hap-snap showreferendum kan een gebied niet zo maar van land veranderen. Pas als Oekraine en Rusland hier op een normale wijze overeenstemming bereiken, kan de rest van de wereld eventueel gewijzigde grenzen erkennen en pas dan kunnen sancties opgeheven worden. Eerder zal het ook niet gebeuren.

 • ed12345

  gi camps ik wil niet in twijfel trekken wat je schrijft ,maar ik vind het niet verwonderljk dat er veel russische oekraieners naar Rusland vluchten.Ik wil niet herhalen wat ik als laatste regel #34 schreef maar de oekraieners hebben dit nog niet vergeten.De Soviet controle of zoals je wilt overheersing ligt nog te kort achter ons

 • ohzo

  Ik denk dat een paar mensen mij verkeerd begrijpen.. In # 32 wilde ik laten zien, dat ook het Westen en de US een deel van de schuld dragen. Wat ik domweg niet begrijp is dat als er tegengas gegeven wordt en ook de andere kant van het verhaal belicht wordt, je als Putin- lover uitgemaakt wordt. De onzin die in Westerse media geschreven wordt, wordt als zoete koek geslikt.. Waar we met zijn allen wel eens over nadenken moeten , is , als dit zo doorgaat, we Rusland hebben laten zien wat EU voor staat. Er zijn alleen geen mensen meer om het te laten zien. Het is toch van de zotte dat een LT president loopt te schreeuwen dat Russia in feite in oorlog is met EU. Dit soort volk representeert niet mij en is oorlogslustig.

 • geen boer

  @80 precies, laat de bewoners zelf kiezen. Maar wat doen die Russische pantserdivisies daar nu dan? En wat deden die Russische luchtafweerraketten daar dan, inclusief de bij zulke geavanceerde systemen behorende bemanning?
  Uiteraard zal de westerse media een gekleurd verhaal vertellen, en is het altijd goed ook de andere kant van het verhaal te horen, maar Rusland gaat gewoon té ver met té zware middelen. Belangen prima, en er zullen best grote bevolkingsgroepen liever onder oosterse dan westerse invloedssfeer verkeren, en er zal van alles op de huidige machthebbers in Kiev aan te merken zijn, maar de grootschalige militaire interventie op de wijze waarop de wereld dat nu ziet is een grote stap te ver.

 • piethermus1

  @ohzo jij kan er anders ook wat van m.b.t. opruiend taalgebruik... En heb ook jij geprofiteerd van het feit dat een Poolse paus en een Amerikaanse president (Reagan) er voor gezorgd hebben dat heel wat Westerlingen de grote meneer uit kunnen hangen vanwege de val van het communisme in Rusland. Hoe vind je het in dat licht dat Poetin die ouwe glorie wil herstellen in een ander jas? Ineens ben je dan vergeten dat je juist vanwege het Westen nu ineens zo pro-Russisch bent. Het geheugen is kort en laat zich beïnvloeden door de portemonnee. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Erst das Fressen und dan die Moral.

 • piethermus1

  Rusland heeft het defensiebudget afgelopen jaren met 50% verhoogd en de NAVO-landen in Europa met 20% teruggeschriefd. Hoezo zijn wij dan agressief?

 • ed12345

  Piethermus Navo landen zijn niet agressief maar naief het westen leeft dan ook in een luxe die we eigenlijk niet verantwoorden kunnen, en wat Polen betreft vergeet Walensa(of schrijf ik dit verkeerd?)niet, die man met z'n vakbond heeft heel wat bereikt.Wat Reagan, betreft door de rentevoet zo hoog te zetten steeg de US$ zo hoog dat de USSR failliet ging ik heb hier tot 27% rente betaalt met als gevolg dat ik 15 jaar rond de rode streep heb gewerkt ,maar als dat een oorlog heeft voorkomen heb ik het er graag voor over gehad Jullie NLertjes hebben zo ver ik weet nooit boven de 15% betaalt

 • Jan van het Zand

  Een Rus is net als de meeste Fransen: Hebben ze geld dan gaan ze erop teren en feesten. Maar een bedrijf opzetten? Of de economie op poten zetten? Daar moet je voor studeren en kennis opbouwen in de sector. Nou, dan weet je het wel. In de agrarische sector kan dat nog lang duren. Heel lang duren. Jaren, decennia, eeuwen.
  Ze kopen met veel geld van een miljardair een prachtige maar vooral grote ligboxenstal met alle toeters en bellen. Dan kopen ze in West-Europa een heel goeie veestapel. En dan mogen de ongeletterde Rus en een monddood gemaakte dierenarts gaan melken op dat heel grote melkveebedrijf zonder liquide middelen van de miljardair om de bedrijfsvoering dagelijks middels goed management uit te voeren. De koeien zakken weg in de stront en het vergane voer, ze zijn broodmager en dagelijks komt er nog geen 10 liter uit het uier, laat staan dat de koe nog kan lopen wegens achterstallige verzorging, want dat is vanwege gebrek aan kennis niet uitgevoerd. Die miljarden zijn als sneeuw voor de zon en de Rus zal hongeren nu en ook straks.

 • piethermus1

  Ziezo! Andere sectoren dan landbouw krijgen nu ook te maken met de Russische boycot. Wel zo eerlijk. Dan kan de rest van onze maatschappij tenminste geen achterbaks duikgedrag vertonen.

Laad alle reacties (85)

Of registreer je om te kunnen reageren.