Home

Nieuws 1120 x bekeken

John Deere verlaagt winst- en omzetverwachting

Moline – John Deere heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van $850,7 miljoen (€637 miljoen), bijna $146 miljoen minder dan een jaar eerder.

De Amerikaanse machinebouwer ziet verkopen van trekkers en combines teruglopen en verlaagt haar winst- en omzetverwachting voor het lopende boekjaar.
De omzet daalde 5 procent tot omgerekend €7,1 miljard. De winst viel analisten mee. Het bedrijf verkocht 19 procent meer machines aan de bouw en bosbouw. De Amerikaanse bouw van eigenlijk alles behalve woningen zit in de lift. In het afgelopen kwartaal daalden de inkomsten uit materieel voor de landbouw met 11 procent naar omgerekend €5,2 miljard.
John Deere denkt dat boeren in de VS door lagere graan en sojaprijzen in 2014 een kleine €15 miljard minder verdienen dan een jaar eerder en daarom  circa 10 procent minder zullen investeren. De verkopen in de Europese Unie vallen naar verwachting 5 procent lager uit. In Zuid-Amerika zal de omzet circa 15 procent dalen in vergelijking met een zeer sterk 2013.
In Azië rekent John Deere op een stabiele omzet en in de VS en Canada wordt een groei van 0 tot 5 procent verwacht. Voor de landen die deel uitmaken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten verwacht John Deere een "significante" daling, zonder specifiek te zijn. De burgeroorlog in Oekraïne en terughoudendheid van banken bij het verlenen van krediet voor exporten naar Rusland spelen het bedrijf parten.
Het bedrijf uit Illinois verwacht $3,1 miljard (€2,3 miljard) te verdienen in heel fiscaal 2014. John Deere zit momenteel in het vierde kwartaal van een gebroken boekjaar. In de vorige raming ging de onderneming nog uit van $3,3 miljard winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.