Home

Nieuws

Extra leningen voor Australische boeren

Canberra – Voor Australische boeren komt nog meer financiële hulp beschikbaar om zo het hoofd boven water te houden tijdens de extreme droogte.

Minister van landbouw Barnaby Joyce kondigde dit woensdag aan. Er komt 20 miljoen Australische dollar (bijna €14 miljoen) aan leningen extra beschikbaar voor de regio's Queensland en New South Wales.

Australische boeren kampen al vanaf het najaar van 2012 met grote tekorten aan regenwater. Daarom kondigde de overheid in februari een pakket aan noodmaatregelen aan. Voor dit pakket werd 320 miljoen Australische dollar uitgetrokken, waarvan het overgrote deel (280 miljoen) bestond uit beschikbare leningen met een gereduceerd rentetarief voor noodlijdende agrariërs.

Joyce gaf aan dat deze extra fondsen nodig waren in de oostelijke regio's omdat vooral in dit gebied nog veel boeren in de financiële problemen komen door de aanhoudende droogte. In nagenoeg alle Australische staten kunnen agrariërs zich op dit moment aanmelden om in aanmerking te komen voor een dergelijke noodlening. De leningen zijn bedoeld voor bedrijven die op dit moment in de financiële problemen zitten door extreem weer maar op de lange termijn wel levensvatbaar zijn. Met behulp van de leningen met laag rentetarief kunnen zij schulden aflossen.

In Australië woedt vaker de discussie of droogteperiodes in het land er gewoon bij horen, of dat er sprake is van een natuurramp waarbij de overheid steun moet verlenen. Of er financieel bijgesprongen moet worden door de overheid, en in welke mate, is dan ook altijd een veelbesproken onderwerp. Het huidige pakket aan maatregelen ligt al vanaf 2012 op tafel maar is pas dit jaar daadwerkelijk in werking getreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.