Home

Nieuws 3525 x bekeken 11 reacties

EU vraagt derde landen niet aan Rusland te leveren

Brussel – De Europese Unie doet een beroep op landen als Brazilië om geen extra goederen te gaan leveren aan Rusland, nu het land landbouwproducten uit de Europese Unie boycot. Dat maakten EU-diplomaten maandag duidelijk.

Ze vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie en dat ze Europese goederen gaan vervangen. De EU beschouwt de Russische boycot als politiek gemotiveerde vergeldingsmaatregel waarvoor elke wettige basis ontbreekt.

De unie bekijkt of zij een bezwaar gaat indienen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De voor- en nadelen hiervan worden zorgvuldig afgewogen. "Want het gaat er niet om de crisis te verergeren, maar de spanningen juist te verminderen", aldus een diplomaat.

Nederland is in overleg met het bedrijfsleven aan het inventariseren wat de gevolgen van de Russische boycot zijn. "Het is op dit moment nog te vroeg om te overzien wat de precieze gevolgen zullen zijn van de Russische sancties. De Europese agrarische export bestaat voor ongeveer een tiende uit export naar Rusland. De Nederlandse agrarische export naar Rusland beslaat een beperkter deel van de totale Nederlandse agrarische exportwaarde,  1,9 procent", schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.  Ze wijst er op dat bepaalde sectoren en bedrijven door de Russische tegenmaatregelen hard worden geraakt. "Dat geldt voor de ondernemers in de agrarische sector zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de ondernemers in de aan de agrosector gerelateerde transport- en logistieksector."  Het kabinet wil de problematiek Europees benaderen. Mede op initiatief van Nederland zal donderdag in Brussel een overleg op hoog ambtelijk niveau plaatsvinden om te spreken over de gevolgen van de sancties voor de verschillende lidstaten.
In Brussel is maandag een taskforce ingericht die zich buigt over de impact van de Russische maatregelen en kijkt welke oplossingen er zijn om de schade voor de agrarische sector te voorkomen.

Laatste reacties

 • daantje

  en gij geleuft dat
  de een zijn dood is een ander zijn brood
  maar die derde wereld landen kunnen niet helemaal aan de vraag voldoen
  waarom helpen we ze dan niet een beetje
  verdienen we allemaal wat

 • blondie10

  Slim idee om China partij te laten worden!

  China to start direct sales of fruit and vegetables to Russia

  http://rt.com/business/179376-russia-china-fruit-vegetable/

 • jan van den broek

  Europa EEN, nu gaan we snel zien en horen wat Brussel kan wil en uitvoert. Realiseer dat Rusland gas kan leveren en olie aan China.
  Dat er in Europa landen zijn die niet zijn uitgesloten door Rusland, bijvoorbeeld Zwitserland. Europa kan nu via Brussel eens laten zien van wat het allemaal voorstelt wacht rustig af mede europeanen

 • jan van den broek

  Europa EEN, nu gaan we snel zien en horen wat Brussel kan wil en uitvoert. Realiseer dat Rusland gas kan leveren en olie aan China.
  Dat er in Europa landen zijn die niet zijn uitgesloten door Rusland, bijvoorbeeld Zwitserland. Europa kan nu via Brussel eens laten zien van wat het allemaal voorstelt wacht rustig af mede Europeanen

 • Heijdravleesvee

  Al het vlees dat Zuid Amerika naar Rusland gaat exporteren komt in ieder geval niet meer hierheen.

 • somporn

  Hoe schijnheilig kun je zijn,de een zijn dood de ander zijn brood.
  Was het anders om dan zal NL ook proberen om een voet tussen de deur te krijgen.

 • christof conings

  als al die bedrijven die steeds via de beste rekenmodules niet altijd tegen kostprijs hadden gewerkt maar een behoorlijke winstmarge hadden ingebouwd konden ze nu wel even dit akkefietje verdragen maar nee altijd maar goedkoper en goekoper dan de concurrent ipv een collega ook het licht te gunnen . Rusland of Putin beschadigt zichzelf meer dan de rest maarja we kunnen geen probleempje verdragen dat staat niet in ons businessplan .

 • ed12345

  Heijdravleesvee ik denk dat je bij het rechte end hebt Een verschuiving van handelsklanten alleen zal dit zeker in het begin ten koste van de prijs gaan En natuurlijk gaan die andere landen wel leveren ,kijk gewoon maar naar de reacties hier ,de meesten zijn nu al aan het jammeren dat er nu een kink in de handels kabel komt

 • daantje

  maar somporn het is waarheid als een koe

 • Heijdravleesvee

  christof conings Er was helemaal geen probleem bij agrisector als wij niet door een incompetente overheid opgezadeld werden met kostprijsverhogingen per jaar van een modaal jaar inkomen tov van onze buitenlandse collega's.
  De eisen aan onze producten zijn vele malen hoger dan van het meeste importproducten alleen word dat niet betaald. De consument kijkt meestal alleen naar de prijs. waar het vandaan komt en onder wat voor voorwaarden het geproduceerd interesseert bijna niemand. De NL agrisector loopt zover voor de muziek uit in de EU dat die muziek niet meer hoorbaar is. Als wij konden handelen en wandelen net zoals de ondernemers in de rest van de EU lachten we iedereen uit.

 • schoenmakers1

  zo is het heijdravlees#10, en van Dijksma hoeven we helemaal niks te verwachten, nu heeft ze de cijfers al klaar dat er een minimale export is, dus weinig gevolgen voor de export, we moeten in nederland er naar toe om voor de eisen van de wereldmarkt te mogen produceren, ieder die meer wil zal er extra voor moeten betalen en niet via wettelijke eisen waar niemand iets mee kan of wil

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.