Home

Nieuws 1195 x bekeken

Duits rundveebedrijf geblokkeerd vanwege furazolidon

Hannover – Een Duits rundveebedrijf is geblokkeerd nadat het verboden antibioticum furazolidon is aangetroffen in voermonsters.

Het bedrijf mag de runderen die het vanuit Nederland geleverde voer hebben gehad niet laten slachten totdat vaststaat dat zich in het vlees van de dieren geen sporen meer bevinden. Dat heeft het voedselveiligheidswaakhond LAVES dinsdagavond bekendgemaakt.
LAVES nam ongeveer twee weken geleden monsters bij drie Duitse rundveehouderijen die voer hebben afgenomen van Nederlandse leveranciers waar eerder furazolidon is aangetroffen. Bij geen van de bedrijven is in de melk furazolidon gevonden en bij twee bedrijven is in het voer geen furazolidon gevonden. Het geblokkeerde bedrijf bevindt zich in de regio Bentheim in de deelstaat Nedersaksen.
LAVES meldt verder dat het aantal Nedersaksische bedrijven waarvan bekend is dat ze van de betrokken Nederlandse bedrijven voer hebben ontvingen, is opgelopen van negen naar elf. De bedrijven - vooral biogasproducenten - worden onderzocht. Weinig vlees van Nederlandse bedrijven waar furazolidon is geleverd, is in Nedersaksen afgezet. Het betreft drie leveringen tussen de 3 en 6 kilo kalfsvlees in de regio's Göttingen, Harburg en Lüneburg en één levering van 79 kilo in de regio Stade.
In deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn inmiddels acht van de elf veehouderijen die werden geblokkeerd vanwege de furazolidon-kwestie vrijgegeven. Bij zes bedrijven vielen monsters negatief, dus voor de bedrijven positief, uit. In twee gevallen is vastgesteld dat geen mogelijk met furazolidon-besmet veevoer is geleverd. Een tweede verdachte levering van veevoer is aan nog eens acht bedrijven wordt momenteel onderzocht.
In Nederland zijn varkensbedrijven die mogelijk besmet veevoer ontvingen allemaal vrijgegeven. Tot nu toe zijn ten minste vier kalverhouderijen geruimd terwijl één bedrijf voor de keuze is gesteld te laten ruimen of dieren individueel te laten testen. Twee bedrijven vrijgegeven en nog eens twee bedrijven wachten op resultaten van onderzoek. Gebruik van furazolidon is sinds 1995 verboden in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.