Home

Nieuws 2 reacties

Argentinië blijft bankroet

Buenos Aires – Een snelle oplossing voor de Argentijnse schuldproblematiek is niet gevonden.

De Argentijnse regering weet nog altijd geen deal te sluiten met een relatief kleine groep schuldeisers. De Argentijnse peso daalt in waarde en de agrarische lobbygroepen vrezen dat de regering geld uit de export van graan en soja af gaat romen.
Argentinië, een agrogrootmacht, is zo goed als failliet. Het land trof na een vorig bankroet in 2001 een schikking met de meeste schuldeisers maar een kleine groep beleggers ging niet akkoord en won een rechtszaak in de VS. Argentinië moet van de rechters beleggers volledig compenseren. De uitspraak blokkeert andere betalingen aan schuldeisers.
De Argentijnse regering verhardt haar opstelling en noemt de fondsen die volledige schadeloosstelling eisen "aasgieren".  Een serie banken aan wie Argentinië nu niet kan betalen, heeft de schuldeisers een voorstel gedaan waarbij ze 40 procent van hun oorspronkelijke uitgeleende geld terugkrijgen. Het voorstel is weggehoond.
De Argentijnse peso is in waarde gedaald. Een Amerikaanse dollar is nu 8,27 peso waard, 27 procent meer dan bij aanvang van 2014 en 48 procent meer dan exact een jaar geleden. De lage koers van de peso kan Argentijnse exporten stimuleren maar de vier grote boerenorganisaties in het land zijn bezorgd.
De regering lijkt uitgesloten van internationale kapitaalmarkten en wil mogelijk exportbelastingen verhogen om inkomsten voor de staat te garanderen. Het hoofd van de Argentijnse Plattelandsorganisatie (SRA,) Luis Etchevehere, zei deze week dat president Cristina Fernández de Kirchner "onwetend en arrogant" is.
Argentijnse boeren kijken volgens Etchevehere terug op een "decennium van belaging door de overheid", die diverse malen exportbelastingen opschroefde.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Van een mooie tafel kun je niet lang eten.

  • timh6

    Van een lege tafel helemaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.