Home

Nieuws

Vraag en aanbod in voedselvoorziening groot risico

Londen - Volgens onderzoek van advocatenkantoor Norton Rose Fulbright zijn investeringen en innovatie noodzakelijk om aan de wereldwijde voedselvraag te voldoen. Norton Rose Fulbright heeft onderzoek gedaan onder 80 senior executives van organisaties in de levensmiddelen- en landbouwsector in de periode december 2013 tot maart 2014. Onder de respondenten bevinden zich landbouwproducenten, chemische producenten, leveranciers van materialen, grote food retailers, commodity traders, banken, consultants en not-for-profit organisaties. Uit dat onderzoek 'Risico's en kansen in een veranderende wereldwijde markt' blijkt dat er zorg is om vraag en aanbod in de voedselvoorziening. Factoren die hierin een rol spelen zijn toenemende consumptie in opkomende markten, klimaatverandering en natuurrampen die het aanbod beïnvloeden en verstedelijking in opkomende markten wat leidt tot afname van de agrarische beroepsbevolking.

Ondanks de bezorgdheid, verwacht 59 procent van de respondenten hun investeringen te verhogen in de agrisector in de komende 12 maanden, waarvan 48 procent overweegt te investeren in transport en andere infrastructuur om de voedselproductie te ondersteunen. Dit is noodzakelijk om aan de vraag van de groeiende middenklasse naar eiwitrijke producten, zoals vlees en zuivel, te kunnen voldoen.

Daarnaast verwacht 71 procent dat genetisch gemodificeerde levensmiddelen in de komende twee jaar meer geaccepteerd worden door toenemende acceptatie van consumenten en retailers.

Over duurzaamheid in combinatie met productieverhoging is men positief gestemd, 80 procent van de ondervraagden gelooft dat het mogelijk is om de voedselproductie te verhogen en daarbij gebruik te maken van duurzame energie. Bijna alle respondenten (97 procent) verwacht dat de BRIC-landen een belangrijke tot zeer belangrijke invloed blijven hebben als producenten en consumenten, daarnaast zal ook de rol van Afrika en Zuidoost-Azië belangrijker worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.