AlgemeenNieuws

Trustfeed: sneller kan het niet

Rijswijk – Een snellere tracering van alle dieren die veevoer met het verboden antibioticum furazolidon hebben gehad, kan niet. Dat zegt Trust Feed-directeur Francine van Rossem.  De zaak rondom het vervuilde veevoer speelt nu bijna een maand. De eerste bedrijven werden een maand geleden geblokkeerd en vorige week kwamen hier nog ruim honderd, hoofdzakelijk varkensbedrijven bij. “Het testen op furazolidon duurt al vier tot vijf dagen. Het is een ingewikkelde test en er zijn maar enkele laboratoria geaccrediteerd voor deze test, waardoor de capaciteit ook beperkt is”, legt Van Rossem uit. Daar komt bij dat voerhandelaar Van Kats uit Lopik volgens Trust Feed de informatie over de partij soja niet snel heeft gegeven. De verontreinigde grondstof  lijkt van Van Kats uit in ieder geval naar mengvoerbedrijf Coops in Halle en mengvoerbedrijf Kruyt in Bodegraven te zijn gegaan. Trustfeed is over het algemeen tevreden over de wijze waarop de zaak is getraceerd, al zijn er wel leermomenten. “We moeten de sector voor vergisting van restproducten beter inzichtelijk hebben”, aldus Van Rossem.

De mengvoerbedrijven aangesloten bij Nevedi hebben vrijwel allemaal een aansprakelijkheidsverzekering. Dat zegt voorzitter Henk Flipsen van deze organisatie. Wat dat betreft is volgens hem de situatie een stuk beter dan zo’n tien jaar geleden. Na alle affaires met voervervuiling is er veel gesproken en onderhandeld tussen LTO en de varkens- en pluimveevakbonden, Nevedi en organisaties uit de vlees- en zuivelwereld. Een waarborgfonds waar ook over is gesproken is nooit van de grond gekomen.

De toenmalige mengvoerorganisaties TrusQ en Safefeed, voorlopers van het huidige Trust Feed, namen het voortouw om een goede aansprakelijkheidsverzekering te regelen. Voor de huidige Trust Feed deelnemers, 65 veevoerbedrijven, geldt een verplichting om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. De aanwezigheid van een aansprakelijkheidsverzekering van leveranciers wordt op reguliere basis gecontroleerd door Trust Feed. Deze controle geldt niet voor handelaren in veevoer, zoals Van Kats was. “Voor leveranciers geldt dat ze een verzekering moeten hebben. Daar heeft Trust Feed een afschrift van. Maar actief controleren van deze verzekering doen we niet”, zegt Francine van Rossem. Van Kats stond geregistreerd als handelsbedrijf en heeft een vergistingsinstallatie. Hij is geen Nevedi-lid.

Er is in dit soort zaken sprake van ketenaansprakelijkheid. De veehouder stelt zijn voerleverancier aansprakelijk, die vervolgens zijn grondstofleverancier aansprakelijk zal stellen. Of de schade van veehouders die veevoer met furazolidon kregen nu wordt vergoed door de verzekering is nog niet duidelijk. “Daarvoor moet eerst bewezen worden wat de bron is van de vervuiling”, legt Van Rossem uit. Wanneer er sprake is van opzet keert een verzekeraar niet uit. Ook Henk Flipsen wijst daar op. Hij stelt dat het ook voor de veehouders van belang is de aansprakelijkheid via een verzekering geregeld te hebben. “Slachterijen kunnen de varkenshouder aansprakelijk stellen als die verontreinigde dieren levert.”

Beheer
WP Admin