Home

Nieuws 2693 x bekeken 8 reacties

Trustfeed: sneller kan het niet

Rijswijk – Een snellere tracering van alle dieren die veevoer met het verboden antibioticum furazolidon heeft gehad kan niet.

Dat zegt Trustfeed-directeur Francine van Rossem. De zaak rondom het vervuilde veevoer speelt nu bijna een maand. De eerste bedrijven werden een maand geleden geblokkeerd en vorige week kwamen hier nog ruim honderd bedrijven, hoofdzakelijk varkensbedrijven, bij.

"Het testen op furazolidon duurt al vier tot vijf dagen. Het is een ingewikkelde test en er zijn maar enkele laboratoria geaccrediteerd voor deze test, waardoor de capaciteit ook beperkt is", legt Van Rossem uit. "Als het een eenvoudige test zou zijn waarbij je in een dag een uitslag hebt, zou alles veel sneller gaan." Daar komt bij deze zaak bij dat voerhandelaar Van Kats uit Lopik volgens Trustfeed de informatie over de partij soja niet snel heeft gegeven, waardoor de tracering naar alle bedrijven niet snel gaat.
Het voer lijkt van Van Kats uit Lopik in ieder geval naar mengvoerbedrijf Coops in Halle en mengvoerbedrijf Kruyt in Bodegraven te zijn gegaan. Deze bedrijven hebben de grondstof verwerkt in mengvoer en dit geleverd aan veehouderijbedrijven.
Trustfeed is over het algemeen tevreden over de wijze waarop de zaak is getraceerd, al zijn er wel leermomenten. "We moeten de sector voor vergisting van restproducten beter inzichtelijk hebben om er zeker van te zijn dat producten die hiervoor bestemd zijn niet in de voedselketen terecht kunnen komen", aldus Van Rossem. Trustfeed was hier al eerder mee bezig, maar dit proces is door de furazolidon-affaire nu in een stroomversnelling gekomen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  als niemand anders als de boer het financiële risico draag is het allemaal een wassen neus, gewoon over de rug van de boer geld verdienen

 • wvb

  Wat een slappe reactie Trustfeed is eerst opgericht om de kleine mengvoer fabriekjes het zeer moeilijk te maken ( lees de nek omdraaien) toen dat niet lukte gingen ze maar samen. En maar geldverslindende certificeringkjes op zetten ook om de ruwvoerhandel het moeilijk te maken dan een grote mond opzetten dat iedere voerproducent/handelaar binnen 4 uur een recal ingang moet kunnen zetten en dan lees ik nu dat Kats niet snel met info komt waarvoor die geldverslindende certificeringen??? Weg met die organisaties elke keer zie je dat ze bijna niets presteren alleen hun eigen zakken die kunnen ze wel vullen

 • jcvee

  Heeft Trustfeed al over versleping nagedacht of loopt zij nog steeds maanden achter de feiten aan

 • jcvee

  Heeft Trustfeed al over versleping nagedacht of loopt zij nog steeds maanden achter de feiten aan

 • joannes

  Niet een grijntje schuldgevoel zo blijkt! Leerpunten, wat hebben we daaraan wanneer we met de schade zitten. Zorg eerst maar dat je een goede verzekering hebt die fouten als deze dekt! Waar heb je anders die certificering voor? Om de overheid en de NVWA van info te voorzien? Je ziet, zelfs dat duurt te lang!

 • farmerbn

  Als je goed leest staat er dat de producten die eigenlijk in de vergister moesten ,gewoon gebruikt zijn in mengvoer! Trustfeed is schuldig.

 • Ishtar

  Trustfeed is van de 'sector', dus per definitie niet professioneel.
  Immers convenanten, papieren werkelijkheid en mooi weer spelen is het doel.
  Geen voldoende officiële labs etc, dus men kan zijn eigen uitslagen produceren.
  Amateurisme troef.
  Niet veel soeps dus, boeren moeten bestuurders van Trustfeed and Nevedi aansprakelijk stellen, immers bewezen on professioneel handelen.
  Ze verdienen tonnen aan euros per jaar, met dus minimale inzet, plus gewoon mismanagement bewust of onbewust.

 • Burnetti

  @farmerb
  Dat lees je goed.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.