Home

Nieuws 1469 x bekeken 1 reactie

Rechter: Soltens mag afnemers uitsluiten van levering perspulp

Den Haag - Dochterbedrijf Soltens van Suikerunie mag afnemers uitsluiten van de levering van perspulp. Dat valt te concluderen uit een voorlopig oordeel dat de Haagse rechter gisteren heeft uitgesproken in een procedure tussen de handelaren Boer en Postma tegen Soltens.

Volgens de handelaren heeft Soltens eenzijdig een langjarige relatie verbroken. Weliswaar is er nooit een contract opgemaakt waarin die langjarige afspraak bevestigd is, maar volgens de handelaren blijkt die stilzwijgende overeenkomst alleen al uit het feit dat jarenlang bietenperspulp door Suikerunie aan de handelaren geleverd werd. De rechter zei gisteren dat Soltens pas sinds 2010 leverancier is, en dat vanaf dat moment de handelwijze ook veranderd is. Daarom is er geen sprake van een bestendige langjarige relatie.

Soltens heeft besloten de perspulp nog maar via enkele afnemers (waaronder Suikerunie-dochter Duynie) op de markt te zetten. Eerder sprak de kort-gedingrechter in Rotterdam - in een soortgelijke zaak die was aanhangig gemaakt door Van Triest -   uit dat er geen sprake is van misbruik van de marktpositie. Soltens is de enige leverancier van bietenperspulp in Nederland en heeft daardoor  een bijzondere positie. Maar het product is niet van dien aard, dat afnemers niet de keuze zouden hebben om een andere voergrondstof te gebruiken, vindt de Haagse rechter.

Hoewel de rechter gisteren duidelijk aangaf een uitspraak te doen die negatief uitpakt voor de handelaren, willen zij de zaak toch voortzetten. Advocaat Bas van Twist zegt dat daartoe besloten is om in hoger beroep te kunnen gaan. Hij meent dat de hogere rechter zeker anders zal denken over de stilzwijgende overeenkomst. De rechter zal definitief uitspraak doen op 17 september.

Eén reactie

  • aarthamstra1

    Perspulp aangeboden door boerenbelang is ieders belang

Of registreer je om te kunnen reageren.