Home

Nieuws

Meer winst en omzet Nutreco

Amersfoort – Nutreco heeft het afgelopen halfjaar een omzet geboekt van €2,46 miljard, 2,6 procent meer dan vorig jaar.

De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen  (Ebita) steeg 15 procent tot €108,2 miljoen. De groei kwam vooral voor rekening van de visvoerdivisie en de divisie die mengvoer en vlees produceert in Spanje en Portugal.
De divisie die diervoeder maakt voor varkens, kippen en runderen boekte een Ebita van €59,6 miljoen. Daarmee levert de divisie, bekend van het merk Trouw Nutrition, de belangrijkste bijdrage aan het resultaat. De groei was met minder dan 5 procent echter veel lager dan bij de overige divisies. De groei werd vooral gerealiseerd op volwassen markten. Volgens Nutreco droeg ook een focus op voeroplossingen met een hogere toegevoegde waarde bij aan het resultaat.
Nutreco's Spaanse en Portugese activiteiten boekten met 31 procent de meeste groei en kwam uit op een resultaat van €18,1 miljoen. Nutreco onderzocht eerder de mogelijkheid het onderdeel te verkopen maar vond in de markt niet de prijs die het verlangt. Het onderdeel profiteert volgens Nutreco van marktleiderschap en een min of meer uitontwikkelde strakke en efficiënte productie en logistiek.
Het bedrijfsresultaat van de visvoerdivisie steeg 24 procent tot €43,5 miljoen, vooral door hogere zalmvoervolumes in Noorwegen en de aankoop, in 2013, van bedrijven in Ecuador en Egypte. Nutreco levert inmiddels voer voor ruim zestig vissoorten en garnalen en zegt dat deze diversificatie ten goede komt aan de resultaten.
Nutreco verwacht in heel 2014 de bedrijfswinst gelijk te houden aan 2013, toen een Ebita werd genoteerd van €256,3 miljoen. Het bedrijf uit Amersfoort wil in de toekomst meer winst pet aandeel genereren en start daarom een aanvullend inkoopprogramma voor aandelen ter waarde van €100 miljoen. Volgens financieel topman Gosse Boon kan Nutreco voor acquisities nog  ten minste €500 miljoen uitgeven. Het bedrijf gaat uit van jaarlijks één of twee overnames.

Of registreer je om te kunnen reageren.