Home

Nieuws 3 reacties

Groei productie biobrandstoffen vertraagd

Parijs – De wereldwijde productie van zowel bio-ethanol als biodiesel groeit tot 2023 met meer dan 50 procent. Daarmee ligt het groeitempo nog wel aanzienlijk lager dan in de afgelopen 10 jaar, toen de productie ruim verdubbelde. Dat schrijven de Wereldvoedselorganisatie FAO en Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een gezamenlijk rapport.

De productie komt volgens de rapporteurs in 2023 uit op 158 miljard liter bio-ethanol en 40 miljard liter biodiesel. Naar verwachting zal 12 procent van de wereldwijd geteelde granen anders dan tarwe en rijst gebruikt worden voor de vervaardiging van biobrandstoffen, evenals 28 procent van het suikerriet en 14 procent van plantaardige oliën zoals soja- en palmolie.
In de EU zal het gebruik van bio-ethanol neerkomen op 6,6 procent van de energiewaarde van de brandstofmarkt. Voor biodiesel gaan de organisaties uit van 7,4 procent marktaandeel. De productie van biodiesel is gedaald van 13,4 miljard liter in 2012 tot 12 miljard liter in 2013 maar zal volgens FAO en OESO weer oplopen tot 19 miljard liter in 2020. Daarbij wordt uitgegaan van een hogere bijmengplicht en een voordelig belastingregime.
Het gebruik van bio-ethanol in de VS loopt tegen een belangrijke beperking op: de zogeheten 'blend wall'. Volgens autofabrikanten kunnen de meeste auto's benzine met meer dan 10 procent bio-ethanol technisch niet aan. Het zal vermoedelijk leiden tot het verlagen van de bijmengplicht en betekent dat de VS meer zal inzetten op biodiesel om toch de totale brandstofmix te verduurzamen.
De rapporteurs benadrukken dat het gebruik van voedselgewassen als grondstof voor biobrandstoffen onderwerp is van een maatschappelijke discussie. Het tempo waarin kan worden overgeschakeld op niet-voedselgewassen laat zich moeilijk voorspellen.

Laatste reacties

 • info36

  Er is elk jaar toch teveel voedsel, getuige de lage prijzen. Dus meer biobrandstoffen! We moeten zoveel mogelijk af van fossiele brandstoffen.
  Die raken uiteindelijk toch op.

 • Barneveldsei

  Info 36? Hoe kan het zijn dat er in Afrika honger is!
  Er is in Europa te weinig graan, de prijzen zijn gigantisch hoog,
  Hoe kun jij deze onzin schrijven?

 • info36

  A.C. Braak, jij snapt van landbouw niets. In de wereld is er een overschot aan graan. De prijzen zijn gigantisch laag. Zo laag dat ze onder de kostprijs liggen. In Europa is er een overschot aan graan, oliehoudende zaden, suiker, aardappelen enz. Dat er in Afrika honger is heeft een heel andere oorzaak. Dat ligt vaak aan de corrupte overheden en instabiele regeringen.
  Daar waar er in Afrika stabiliteit heerst is er geen honger en profiteren die landen zelfs van hogere voedselprijzen omdat ze dan meer deviezen krijgen vanwege de export. Goed voorbeeld is Kenia.

Of registreer je om te kunnen reageren.