AlgemeenNieuws

Groei productie biobrandstoffen vertraagd

Parijs – De wereldwijde productie van zowel bio-ethanol als biodiesel groeit tot 2023 met meer dan 50 procent. Daarmee ligt het groeitempo nog wel aanzienlijk lager dan in de afgelopen 10 jaar, toen de productie ruim verdubbelde. Dat schrijven de Wereldvoedselorganisatie FAO en Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een gezamenlijk rapport.

De productie komt volgens de rapporteurs in 2023 uit op 158 miljard liter bio-ethanol en 40 miljard liter biodiesel. Naar verwachting zal 12 procent van de wereldwijd geteelde granen anders dan tarwe en rijst gebruikt worden voor de vervaardiging van biobrandstoffen, evenals 28 procent van het suikerriet en 14 procent van plantaardige oliën zoals soja- en palmolie.

In de EU zal het gebruik van bio-ethanol neerkomen op 6,6 procent van de energiewaarde van de brandstofmarkt. Voor biodiesel gaan de organisaties uit van 7,4 procent marktaandeel. De productie van biodiesel is gedaald van 13,4 miljard liter in 2012 tot 12 miljard liter in 2013 maar zal volgens FAO en OESO weer oplopen tot 19 miljard liter in 2020. Daarbij wordt uitgegaan van een hogere bijmengplicht en een voordelig belastingregime.

Het gebruik van bio-ethanol in de VS loopt tegen een belangrijke beperking op: de zogeheten ‘blend wall’. Volgens autofabrikanten kunnen de meeste auto’s benzine met meer dan 10 procent bio-ethanol technisch niet aan. Het zal vermoedelijk leiden tot het verlagen van de bijmengplicht en betekent dat de VS meer zal inzetten op biodiesel om toch de totale brandstofmix te verduurzamen.

De rapporteurs benadrukken dat het gebruik van voedselgewassen als grondstof voor biobrandstoffen onderwerp is van een maatschappelijke discussie. Het tempo waarin kan worden overgeschakeld op niet-voedselgewassen laat zich moeilijk voorspellen.

Beheer
WP Admin