Home

Nieuws 2 reacties

Droogte Californië kost boeren $1,5 miljard

Sacramento – De aanhoudende droogte kost de landbouw in Californië dit jaar circa $1,5 miljard dollar aan gederfde inkomsten en extra kosten om water aan te voeren.

Dat blijkt uit een rapport van het State Water Board, dat zich laat vergelijken met een waterschap. Het is alweer het derde jaar op rij dat de staat aan de Westkust van Amerika wordt getroffen door een ernstige droogte, die deze keer ook andere staten treft.
De droogte strekt zich uit naar onder meer Nevada, Arizona, Oregon en Kansas. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie bevond op 8 juli 46 procent van de wintertarwe die in de VS wordt geteeld zich in een risicogebied, evenals 37 procent van de rundveestapel, 26 procent van de hooiproductie, 8 procent van de maisproductie en 5 procent van de sojaproductie.
Volgens de USDA was op 8 juli sprake van "ernstige tot exceptionele droogte". Sindsdien is weinig neerslag gevallen. Rapporteurs van het State Water Board gaan uit van een totale schadepost voor de staat van $2,2 miljard, waarvan dus het grootste deel voor rekening komt van de landbouw. De akkerrijke Central Valley regio alleen zou $810 miljoen dollar verliezen door opbrengstverliezen.
Ruim 194.000 hectare geïrrigeerde akker- of tuinbouwgrond zal door droogte buiten productie worden gehouden, aldus het rapport. Het betreft hectares in het zuiden en midden van de staat. Doordat drie jaren van droogte en hitte op elkaar zijn gevolgd, is de sneeuwhoeveelheid afgenomen in het gebergte Sierra Nevada dat zich uitstrekt over delen van de staten Californië en Nevada.
Bij gebrek aan bergwater zal meer grondwater worden aangesproken. Het percentage grondwater in het agrarisch watergebruik neemt toe van 31 naar 53 procent. In absolute termen neemt de grondwaterhoeveelheid af, waarmee de sector in de toekomst meer kwetsbaar is bij droogte. De staat wil daarom een nieuw systeem opzetten op grondwater vast te houden en te managen.
Hoewel Californië bekend staat om Hollywood en de hightechbedrijven in Silicon Valley, is de staat een belangrijke landbouwproducent. De staat produceert ongeveer de helft van alle groente en fruit in de VS en een kwart van de zuivel.

Laatste reacties

  • el

    Wees maar zuinig op die goede Nederlandse grond!
    Daar kun je nog verbouwen!

  • koestal

    gaat nog meer kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.