Home

Nieuws 1 reactie

Britten gaan meer voeding regionaal inkopen

Londen – Britse overheidsinstellingen zoals scholen, gevangenissen, maar ook ziekenhuizen gaan voeding en dranken waar mogelijk plaatselijk of regionaal inkopen. Londen hoopt dat de land- en tuinbouw en voedingsindustrie daardoor rond €0,5 miljard aan omzet kan winnen.

Dat hebben premier David Cameron en de pas-benoemde minister voor voeding en plattelandszaken Liz Truss meegedeeld tijdens de Royal Welsh Show, de jaarlijkse agrarische manifestatie in Wales. De Britse openbare sector besteedt jaarlijks €1,5 miljard aan eten en drinken. Dat is meer dan in veel andere landen omdat ook de gezondheidszorg een staatsinstelling is en bovendien alle scholen hun leerlingen altijd lunches bieden. Van dat budget wordt tot nu toe ongeveer de helft uitgegeven aan producten die uit het buitenland worden aangevoerd, maar volgens de regering kan voor zeker €0,5 miljard net zo goed in eigen land worden gekocht.

Londen verplicht rijksinstellingen dan ook vanaf 2017 eerst naar leveranciers van vers en regionaal geproduceerd eten en drinken te zoeken. Om dat makkelijker te maken, worden de inkoopvoorwaarden ook aangepast. Cameron: ''Wat in de buurt gekocht kan worden, moet daar ook gekocht worden. Wij willen vooral hard-werkende mensen in dit land steunen en er is niemand die harder werkt dan onze boeren. Door deze contracten voor hen open te stellen, kunnen ze meer investeren in hun bedrijf, meer banen scheppen en vooral ons van beter, verser voedsel voorzien.''

Eén reactie

  • agratax2

    Zou dit goede voorbeeld goed doen volgen?

Of registreer je om te kunnen reageren.