Home

Nieuws

BNP Paribas lichtte USDA op

Washington – BNP Paribas is in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een boete van $80 miljoen vanwege fraude met een exportstimuleringsprogramma dat gerund wordt door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Het programma verzekert Amerikaanse grondstoffenexporteurs ten dele tegen wanbetaling.

Volgens een Amerikaanse rechtbank fraudeerde de Franse bank tussen 1998 en 2005 met het zogeheten 'Supplier Credit Guarantee'-programma. BNP Paribas verschafte kredietgaranties aan een bedrijf betrof die zowel de export- als importstroom onder controle had. In sommige gevallen werd nooit graan geleverd of was voorafgaand aan de deal duidelijk dat nimmer zou worden overgegaan op betaling. De zaak kwam in 2011 in de openbaarheid, maar BNP Paribas vocht jarenlang tegen een definitieve veroordeling.
In april 2005 diende BNP Paribas enkele tientallen claims in bij het landbouwministerie. De ambtenaren zagen dat de Mexicaanse importeur als zogenaamde wanbetaler de zelfde eigenaar had als de zogenaamd gedupeerde Amerikaanse exporteur. Al in 2012 bekende de toenmalige vice-president van BNP Paribas, Jovenal 'Jerry' Cruz, uiteindelijk steekpenningen te hebben geaccepteerd van de bedrijven. Cruz was voorheen manager van de handelstak van BNP Paribas.
Voor BNP Paribas is dit alweer de tweede grote fraudezaak in korte tijd. De grootste Franse bank trof recent een recordgrote schikking voor €6,6 miljard vanwege het moedwillig schenden van Amerikaanse handelsembargo. Dertien topfunctionarissen moeten weg of zijn al vertrokken vanwege transacties uit Iran, Cuba en Soedan die niet alleen illegaal waren, maar ook door medewerkers in de boeken waren gecamoufleerd. De Franse werkgeversorganisatie Medef vreest dat door de boetes de kredietverlening gevaar loopt.
De bank kwam relatief ongeschonden de crisis door, vooral omdat het betrekkelijk weinig geld had geïnvesteerd in Amerikaanse rommelhypotheken. BNP Paribas ontving wel staatssteun, maar kon deze in enkele maanden terugbetalen. De bank was ook niet betrokken bij fraude met de interbancaire rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.