Home

Nieuws

Afzet gewasbeschermingsmiddelen gedaald

Den Haag - In 2013 was er ten opzichte van 2012 sprake van een daling van 5 procent van de totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat meldt Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermings-middelenindustrie in Nederland.
Deze daling werd volgens de brancheorganisatie veroorzaakt door een 10 procent lagere afzet van herbiciden. De omzet in insecticiden en acariciden daalde met 7 procent. Ook in fungiciden werd 7 procent minder afgezet. De afzet van 'overige gewasbeschermingsmiddelen' steeg met 1 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar.
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt bepaald door een mix van variabelen, waaronder de arealen van de diverse teelten, het voorkomen van ziekten, plagen en onkruiden, de mate waarin geïntegreerde gewasbescherming wordt en kan worden ingevuld, het beschikbare middelenpakket en de weersomstandigheden.
De meest variabele factor in deze totale mix van factoren is het weer. Volgens het KNMI was het in 2013 "vrij koud met relatief weinig neerslag en meer zon dan het langjarig gemiddelde".
De koude start van het seizoen leidde tot een trage gewasontwikkeling. Ook de ontwikkeling van ziekten- en plagen kwam hierdoor traag op gang, volgens Nefyto.
In totaal gaat het nog steeds om bijna 10 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie werd er 2.596.618 kilo herbiciden gebruikt in 2013. De gebruikte hoeveelheid insecticiden / acariciden kwam uit op 177.785 kilo. Er werd 3.861.153 kilo fungiciden ingezet. Aan 'overige' middelen werd 3.304.327 kilo gebruikt in 2013. Het totaal hoeveelheid gebruikte middelen kwam vorig jaar uit op 9.939.883 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.