Home

Nieuws

'Succes in antibioticabeleid is geen eindstation'

Lelystad – Het succesvolle beleid bij de terugdringing van de resistentie tegen antibiotica is geen reden nu op de lauweren te rusten. Dat zegt hoogleraar Dik Mevius van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en onderzoeker bij Centraal Veterinair Instituut. Mevius is medeauteur van de jaarlijkse Maran-rapportage waarin de ontwikkelingen over het antibioticagebruik en de resistentie worden gerapporteerd. De Maran-rapportage wordt donderdag 26 juni gepresenteerd.

Eerder dit jaar meldde Mevius al dat een dalende trend is ingezet bij de gevonden resistentie in vleeshennen, vleesvarkens, vleeskalveren en melkvee. Volgens hem het rechtstreekse gevolg van de succesvolle aanpak om het gebruik terug te dringen. Het gebruik van antibiotica in de veehouderij is in zeven jaar tijd meer dan gehalveerd. En dat is volgens Mevius niet gebeurd door maatregelen van de overheid, maar doordat private partijen zelf het beleid hebben geïmplementeerd en omdat er een onafhankelijke  toezichthouder is – de Diergeneesmiddelenautoriteit SDa – die de partijen scherp houdt. "Sneller dan verwacht is er een daling in resistentie te zien", zegt Mevius.

Mevius zegt dat bij de terugdringing van antibioticaresistentie niet alleen gekeken moet worden naar het Nederlandse medicijngebruik in de volksgezondheid en de veterinaire sectoren. Ook de milieubelasting met resistentie door bemesting, gebruik van antibiotica als plaagbestrijder in de sierteelt en het gebruik van antibiotica in de veehouderij in het buitenland moeten in beeld zijn.

Mevius laat geen gelegenheid onbenut om te vertellen over de succesvolle aanpak in Nederland. "Iedereen kijkt naar ons. We hebben hier echt iets op de kaart gezet." Deze week spreekt hij op een pluimveecongres in Noorwegen, later deze maand gaat hij naar het Verenigd Koninkrijk om uit te leggen hoe de Nederlandse veehouderij er in is geslaagd het antibioticagebruik te verminderen en daarmee ook de resistentie terug te dringen.

Het is een succesverhaal, zegt hij, maar daarmee is de taak nog lang niet volbracht. Hij verwacht ook niet dat de resistentie echt uit te bannen is. "We hebben zeventig jaar resistentie opgebouwd, die blijft aanwezig."

Of registreer je om te kunnen reageren.