Home

Nieuws 3725 x bekeken 6 reactieslaatste update:26 jun 2014

Landen vrezen economische schade bij aanpak antibiotica

Den Haag – Wereldwijd zijn er landen die bang zijn dat ingrijpen in het antibioticabeleid in de veehouderij schade toebrengt aan de agrarische sector en de voedselproductie. Dat blijkt tijdens de opening van het internationale congres over antibioticaresistentie in het Vredespaleis in Den Haag.

De aanpak van antibioticaresistentie wereldwijd moet zowel in de humane gezondheidszorg als in de veterinaire wereld worden aangepakt. "We kunnen het probleem niet oplossen als er niet wordt samengewerkt tussen de humane gezondheidszorg en de veterinaire gezondheidszorg", benadrukt minister Edith Schippers van volksgezondheid tijdens het congres. "Ik begrijp de zorg in verschillende landen dat het ingrijpen in de veehouderij tot economische verliezen zal leiden. Maar ik moet u erop wijzen dat Nederland, klein land als we zijn, de tweede exporteur op landbouwgebied is. We waren grootgebruiker van antibiotica in de veehouderij. In slechts drie jaar is het antibioticagebruik in de veehouderij teruggedrongen met 57 procent en we zijn nog steeds de tweede landbouwexporteur ter wereld", aldus Schippers.

Schippers vindt dat er in de wereldwijde aanpak van antibioticaresistentie drie zaken moeten gebeuren: de verspreiding van infectieziekten moet worden teruggedrongen, antibiotica moeten zorgvuldiger worden ingezet waarbij hoogwaardige antibiotica verboden moeten worden in de veehouderij en er moeten nieuwe medicijnen ontwikkeld worden.
Directeur-generaal Margareth Chan van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de antibioticaproblematiek mede het gevolg is van de economische groei en de groeiende vraag naar vlees. "De vraag naar vlees is de laatste decennia enorm toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat de vleessector steeds meer moet produceren voor een lagere prijs, waarbij veel antibiotica is ingezet, onder andere als groeibevorderaar." Chan wil geen schuldige sectoren aanwijzen, maar benadrukt dat gezamenlijke aanpak van de resistentieproblematiek essentieel is.
Bernard Vallat, directeur-generaal van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE vindt dat antibioticaresistentie moet worden gezien als een pandemie. "Antibiotica worden in de veehouderij toegediend door boeren die hiervoor niet zijn opgeleid. Er worden tonnen antibiotica gebruikt zonder enige vorm van controle", zegt Vallat. Hij pleit ervoor om mensen die antibiotica toedienen hiervoor opgeleid worden. Ren Wang van de wereldvoedselorganisatie FAO vindt dat antibiotica wel beschikbaar moeten blijven voor behandeling van zieke dieren.

Laatste reacties

 • koestal

  Betekent voor veel vee een vroegtijdig einde,dus ook niet duurzaam

 • agratax2

  Meer behoefte aan vlees en DUS meer produceren voor een lagere prijs. Waarom moet een hogere vraag leiden tot een lagere prijs? Dit is mij niet duidelijk. Het lijkt dat we liever meer goedkoper vlees maken en consumeren en daarna eerder dood gaan aan resistente ziekte verwekkers. Zijn de mensen nu echt zo dom dat ze hun eigen graf graven of is het de handel en de regeringen die meer omzet (economische groei) eisen tegen elke prijs?

 • jaapfrerichs

  Kom op jongens, geen lagere prijs voor het vlees. Een veel hogere prijs. Een eerlijke prijs. De prijs van voedsel en vooral van vlees is de laatste jaren relatief lager geworden. Dat moet stoppen. Dus moeten we bij Albert Hein zijn en bij de grote supermarkten in Europa. Dat is stap 1
  Geen antibiotica achterlaten bij veehouders die er niet mee om kunnen gaan. Dat is stap 2
  Droogzetters verbeteren en ophouden met zomaar antibiotica gebruiken in de melkveehouderij en de mesterijen. Neem je verantwoording. Dat is stap 3
  En samen zorgen voor een eerlijke prijs voor het voedsel, zowel in de veehouderij als in de akkerbouw. Kijk naar de ontwikkeling van de prijzen van vlees en brood gedurende de laatste 10 jaar. Schandalig gedaald terwijl de prijzen van andere producten, waaronder energie, alleen maar zijn gestegen.

 • japke33

  Het is wel jammer dat alle sectoren in de veehouderij over 1 kam worden gescheerd. Wij deden het als melkveehouder helemaal niet zo slecht met ons antibiotica gebruik. Daarom vind ik het jammer, dat we elk jaar weer gestraft worden voor ons goede gedrag. Natuurlijk konden we beter nadenken over ons gebruik en wat minderen. Maar wat als het straks ten koste gaat van ons vee?
  Ik zet liever een koe droog met antibiotica, dan dat ik straks de mastitis moet behandelen. (Veel pijnlijker voor het beest.)
  Geef ze in de droogstand de tijd om te herstellen, en dan wordt je celgetal ook geen probleem.

 • joohoo

  Verlaging van het antibiotica gebruik is op zich prima maar of het leid tot gezonder voedsel . Volgens Rendac neemt het aanbod niet toe. Het komt dus toch bij de consument !. Kan de conclusie dan zijn dat het uitval aan de consumenten zijde toeneemt.

 • Mozes

  @joohoo #5, wat komt er toch bij de consument? Wat bedoel je met dat 'de uitval aan de consumentenzijde toeneemt' ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.