AlgemeenNieuws

Compromis over verbod transgene teelten

Luxemburg – De milieuministers van de Europese Unie hebben donderdag een akkoord bereikt over de toelating van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen.

Het akkoord houdt in dat de lidstaten binnen de EU een verbod kunnen opleggen aan de teelt voor hun eigen grondgebied.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft zich de afgelopen maanden ingezet voor het compromis. “We zetten vandaag een stap in de goede richting. Want lidstaten die goede redenen hebben om teelt op eigen grondgebied te verbieden, krijgen met dit voorstel de juridische mogelijkheid dit te doen”, zegt de staatssecretaris.

Het bereikte akkoord moet een eind maken aan de impasse over de toelating van transgene teelten.  Ondanks de positievebeoordeling door de Europese voedselveiligheidsautoriteit, wilde een groot aantal landen niet meewerken aan de Europese toelating van transgene teelten.  Met dit compromis kunnen de lidstaten voor hun eigen grondgebied uitzonderingen maken op de Europese toelating.

Het bereikte compromis moet nog worden uitonderhandeld met het Europees parlement Dat zal het Europees voorzitterschap in dit najaar op zich nemen. Als de ministers het met het parlement eens worden, zou de nieuwe regeling op zijn vroegst volgend voorjaar van kracht kunnen worden.

Beheer
WP Admin