Home

Nieuws 326 x bekeken

Brussel: Litouwen is klaar voor de euro

Brussel - Litouwen is er klaar voor om de euro in te voeren. Dat stelde de Europese Commissie woensdag. Volgens Brussel staat niets meer in de weg dat de Baltische staat op 1 januari de eigen litas inruilt voor de Europese munt. Het is dan het 19de euroland.

Europees Commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) roemde het 'prudente begrotingsbeleid en de economische hervormingen' in Litouwen. Volgens de 'begrotingstsaar' heeft dit geleid tot een 'zeer opvallende' toename van de welvaart voor de Litouwers.

Litouwen voldoet volgens Brussel aan een hele reeks criteria zoals begrotingsdoelstellingen. Er is ook gekeken naar prijsstabiliteit en rentetarieven.

Zo bedroeg het begrotingstekort van Litouwen 2,1 procent in 2013 en ook dit jaar zal het onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen. De staatsschuld kwam eind 2013 uit op 39,4 procent van het bbp, ook ruimschoots onder de Europese grens van 60 procent.

Litouwen is de laatste Baltische staat die de euro invoert. Letland wisselde de eigen munt afgelopen nieuwjaarsdag in voor de euro. Estland deed dat in 2011.

Het definitieve besluit nemen de EU-lidstaten. Op de EU-top van regeringsleiders en staatshoofden eind juni wordt erover gesproken, in juli moet dan definitief het akkoord worden gegeven.

Er zijn nog acht andere Europese landen die toewerken naar het invoeren van de euro. Van die acht (Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden) heeft alleen Roemenië een datum (1 januari 2019) genoemd om de euro mogelijk te kunnen invoeren. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben afgedwongen vast te houden aan de eigen munt.

Of registreer je om te kunnen reageren.