Home

Nieuws 1143 x bekeken

Antibioticazaak strandt

Groningen – De vervolging van zes verdachten in de zaak rond de invoer van zeker 3.000 kilo illegale antibiotica is vooralsnog gestrand. De rechtbank vindt dat het openbaar ministerie het recht op vervolging heeft laten lopen, door te weigeren een anonieme getuige te laten horen.

Bij de strafzaak werden zes mannen vervolgd, maar er waren veel meer bedrijven bij betrokken. Het onderzoek naar het illegale antibiotica-netwerk had vertakkingen naar zeker 24 vleeskuikenhouders en er waren ook lijnen naar het buitenland.

Het onderzoek begon in 2010 en in 2011 volgden huiszoekingen op tal van adressen in Noord- en Oost-Nederland. Daarbij werd beslag gelegd op geld en goederen van de verdachten.

Het opsporingsonderzoek was juridisch ingewikkeld omdat het al begon met de discussie over de vraag of de grondstof die in beslag werd genomen, wel kon worden aangemerkt als illegaal diergeneesmiddel. Inmiddels is de wetgeving op dat punt veranderd en aangescherpt.

Tijdens het verloop van de behandeling maakte de officier van justitie de fout door de belangrijkste getuige in de zaak, de chef van de criminele inlichtingen eenheid, voor een gesprek apart te nemen. Dat is geïnterpreteerd als ongeoorloofde beïnvloeding van de getuige.

De rechtbank gaf het openbaar ministerie de kans de zaak te herstellen door een informant als getuige naar voren te halen. Maar daar wilde het OM niet aan meewerken, omdat de getuige daarmee gevaar zou lopen, als gevolg van wraakacties uit het criminele milieu. Het openbaar ministerie weigerde gevolg te geven aan een bevel van de rechtbank om de informanten te laten horen.

Daarop besloot de rechtbank de vervolging stop te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.