Home

Nieuws 1747 x bekeken

Adviseurs willen bredere inzet vanggewas bij vergroening

Den Haag – Boeren moeten hun verplichte vergroeningsmaatregelen volledig kunnen invullen met eiwitgewassen of vanggewassen. Dat vinden Piet Blauw en Marco Korff, die advies gaven over de Nederlandse uitvoering van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

"Zowel voor de voedselvoorziening als beschutting en verbetering van het bodemleven is een vanggewas (groenbemester) prima geschikt. Het stimuleren van vanggewassen draagt bij aan de basisgedachte van het vergroeningsbeleid en het past uitstekend in de bedrijfsvoering", vinden de adviseurs. Korff en Blauw denken hierbij aan de teelt van luzerne, rode klaver, lupine en erwten/bonen voor dierlijke consumptie.

Het advies is hiermee breder dan de voorstellen die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft gedaan. Ze staat vanggewassen alleen toe in combinatie met de teelt van vlas of hennep of in combinatie met akkerranden.
Blauw en Korff maken zich ook zorgen over de mogelijkheid binnen het nieuwe GLB voor het gebruik van huurland voor een teeltseizoen, bijvoorbeeld voor bloembollen of aardappelen. Dit wordt in het hele land veel gedaan. Blauw en Korff zijn er niet van overtuigd dat dit in het nieuwe GLB nog mogelijk is.

Ook vrezen de adviseurs dat het aantal procedures over perceeloppervlakten bij de uitvoering van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) explosief stijgt. Blauw en Korff verwachten dat er een probleem kan ontstaan dat vergelijkbaar is met het 'stippenvraagstuk' of de WOZ-bezwaren bij gemeentes. "Overleg over oplossingen is gewenst", luidt het advies van de heren aan het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.