Home

Nieuws 1 reactie

€200 miljoen provincies voor bio-economie

Borculo - De komende jaren wordt in Gelderland en Overijssel €200 miljoen geïnvesteerd in de biobased economy (bio-economie).

Donderdag tekenen de provincies, het bedrijfsleven en de drie universiteiten in Oost Nederland daarvoor een overeenkomst. Dat gebeurt in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo, daar geven gedeputeerden Annemieke Traag van de provincie Gelderland en Theo Rietkerk van de provincie Overijssel het startsein voor het Bioeconomy Innovation Cluster Oost Nederland (BIC-ON).

BIC-ON is een nieuw breed gedragen cluster met een meerjaren programma waarbinnen bedrijfsleven, kennisinstellingen en provincies hun krachten bundelen. Het samenwerkingsverband BIC-ON brengt kleine innovatieve bedrijven die met bio-economie bezig zijn met elkaar in contact. De bedrijven hebben aangegeven dat zij in de periode tot 2020 minimaal €200 miljoen zullen investeren in innovatieve biobased projecten. De provincies Gelderland en Overijssel zijn bereid een fors deel hiervan via cofinanciering te ondersteunen.

Bij biobased economy gaat het om het optimaal benutten van (rest-)stromen uit afvalwater, de land- en tuinbouw, bosbouw, landschapsbeheer en uit de voedingsindustrie tot hernieuwbare producten voor chemie, voeding, diervoeder, materialen, energie en zelfs cosmetica en pharmacie. Investeren in biobased innovaties biedt volgens de initiatiefnemers uitstekende kansen om sectoren in de regio Oost-Nederland te verbinden, vergroenen en versterken.

Het gaat dan om initiatieven die de afvalstromen uit de land-, tuin- en bosbouw, de voedingsindustrie en landschapsbeheer gaan hergebruiken. Voorbeelden zijn bio-plastic uit melkzuur, veevoer uit eendenkroos en algen of vezels uit rioolslib die voor de verpakkingsindustrie kunnen worden gebruikt. Ook worden vanuit het fonds de eerste investeringen voor nieuwe ontwikkelingen gefinancierd. Deze zijn vaak te riskant en te duur voor kleine beginnende bedrijven.

Eén reactie

  • Fermer

    Bio-gekte. Straks ipv. mestverwerking een nieuwe NPK- meststof : Bio Sol Energie! Re-distributie van drijfmest met een nieuwe naam, product innovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.