Home

Nieuws 1 reactie

'Saoedi-Arabië treft Nederlandse handel'

Riyadh - Saoedi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven in reactie op de stickeractie van Geert Wilders.

Dat meldden Saoedische media volgens het ANP op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het streng islamitische land. Voor Nederland staat onder meer ruim 112 miljoen euro aan zuivelexporten op het spel.
Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans zegt dat de sancties nog niet bevestigd zijn. De Nederlandse export naar Saoedi-Arabië had in 2013 een waarde van bijna 2,3 miljard euro. Andersom kocht Nederland voor circa 4 miljard euro aan Saoedische producten, met name olie. De Nederlandse landbouwexport naar Saoedi-Arabië bedroeg vorig jaar 413,7 miljoen euro, aldus het CBS.
Zuivelproducten zijn de belangrijkste groep, waarbij de export van kaas en boter goed was voor ruim 10 miljoen en nog eens 100 miljoen aan poeders en andere zuivelproducten werd uitgevoerd. FrieslandCampina is sinds 1984 in het land actief en verkoopt er onder meer gecondenseerde melk voor de populaire theehuizen onder het merk Rainbow, waarvoor grondstoffen worden geïmporteerd vanuit Nederland. Melkpoeder wordt verkocht onder de merknamen Omela en Coast. Het bedrijf wil niet reageren.
Een andere belangrijke categorie is groente en fruit, in 2013 goed voor 79,4 miljoen euro. Granen en graanproducten waren goed voor 50,4 miljoen euro, al betreft het hier veel doorvoer. Hetzelfde geldt voor de ruim 36 miljoen euro aan exportomzet die met koffie, thee, cacao en specerijen is gerealiseerd. De uitvoer van levende dieren is in 2013 juist sterk aangetrokken tot 13,2 miljoen euro.
De maatregelen worden naar verluidt op aangeven van koning Abdullah ingevoerd. Saoedi-Arabië is een absolute monarchie waarbij de koning zowel staatshoofd als regeringsleider is. De Koran en Soenna, de overlevering over Mohammed, gelden als grondwet. Nederlandse minister van Buitenlandse  Timmermans heeft aangekondigd naar Saoedi-Arabië te reizen om de positie van de Nederlandse regering, die de stickeractie afkeurt, toe te lichten. Voorafgaand aan zijn bezoek gaat een topambtenaar naar Riyadh.
Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' Hij gebruikte daarbij de vlag van Saoedi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat.

Eén reactie

  • Momfer

    zodra de verkiezingen voorbij zijn weet Timmermans dit onheil af te wenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.