AlgemeenNieuws

‘Productiviteit is de sleutel tot succes’

Utrecht – Intensiveren is de oplossing voor de groeiende vraag naar voedsel. Met die boodschap opende Aalt Dijkhuizen maandagavond de VIV Europe in de Jaarbeurs Utrecht.

Voor een groot internationaal publiek schetste Dijkhuizen zijn visie op het wereldvoedselvraagstuk. Vanwege de sterk groeiende wereldbevolking verdubbelt de vraag naar voedsel volgens Dijkhuizen. Vooral de vraag naar proteïnen. Volgens Duikhuizen vraagt dit om een hogere productiviteit per hectare. Wereldwijd is er per persoon 5 hectare water en 2 hectare land beschikbaar, waarvan 0,2 hectare voor landbouw. Dit is niet genoeg om in de groeiende vraag naar voedsel te voorzien.

Dijkhuizen legt de nadruk op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dijkhuizen: “Hoe hoger de productiviteit en efficiëntie, des te minder uitstoot. Met minder voer, dieren sneller laten groeien.” Een daling van 0,1 in voederconversie geeft een afname van 7 procent van de carbon footprint zo hield Dijkhuizen zijn publiek voor. “Hoog productieve systemen vereisen minder land en grondstoffen per kilo product.” Als het aan Dijkhuizen ligt maken we ruimte voor de meest productieve bedrijven. “De helft van de milieubelasting wordt veroorzaakt door 20 tot 25 procent van de minst productieve bedrijven. Dat moet veranderen.” Genomics kan volgens de ex-bestuursvoorzitter van Wageningen UR bijdragen aan deze intensivering, door onder meer snellere selectie van de volgende generatie. Hij noemt dierenwelzijn en een kleine CO2-footprint tegenstrijdige kwesties. Het welzijn van het dier verbetert immers niet automatisch in hoog productieve systemen. Als het om dierenwelzijn gaat is het volgens Dijkhuizen de consument die beslist.

Beheer
WP Admin