Home

Nieuws 647 x bekeken 3 reacties

PBL: tot 40 procent minder broeikasgas bij halvering consumptie dierlijke eiwitten

Den Haag - Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met een internationale groep onderzoekers.

Halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren levert niet alleen minder water- en luchtvervuiling op, het risico op hart- en vaatziekten daalt ook fors. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, staat in een artikel in Global Environmental Change.

In dit onderzoek hebben de wetenschappers met behulp van modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40 procent. Per hoofd van de bevolking zou 23 procent minder bouwland nodig zijn om het voedsel te produceren.
De milieu-effecten zijn alleen bekeken voor de agrarische sector. Effecten in andere delen van de keten, waaronder verwerking, transport en bijvoorbeeld kunstmestproductie, zijn buiten beschouwing gelaten. De economische gevolgen voor de agrarische sector van een verandering van het dieet zullen groot zijn, verwachten de onderzoekers.

Laatste reacties

 • somporn

  Als alle energiecentrales en alle voertuigen maar voor 50% worden gebruikt,dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 50 procent.
  Wat een dom gelul,wat moeten we dan eten,zo een smerige vegaburger.

 • Marco22

  Ach daar hebben we het pbl weer, geinfiltreed met groene lobbyisten. Zo nu en dan met komen die met rapportje om hun bestaan te rechtvaardigen. Een onderzoek die ver van dewerkelijkheid af staat. Juist zoals de vorige reactie , als nu helft van de mense stoppen met ademhalen scheelt dat ook in de co2 uitstoot. Gokje dit bericht wordt gelijk overgenomen door de slinkse staatsomroep.

 • mtsvanaaken

  Als ik veel bonen (proteïne) eet, ga ik zelf veel meer methaan uitstoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.