Home

Nieuws 2825 x bekeken

Neerslag in Noordoosten treft akkerbouwers weer

Akkerbouwers in het noordoosten van Nederland zien voor de tweede keer in drie weken hun land onder water staan door overvloedige neerslag.

Een deel van de aardappelen, bieten en mais zal weer opnieuw gepoot of gezaaid moeten worden. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse akkerbouwadviseurs in de regio. In het Drentse Dwingeloo is in de maand mei alleen al zo'n 195 millimeter gevallen.

Akkerbouwers in Midden-Drenthe hebben de meeste pech. Zij zien voor de tweede keer in drie weken tijd delen van percelen weer onder water staan, net nadat zij opnieuw hadden gepoot of gezaaid. DLV-adviseur Harm de Boer: "Drie weken terug is al veel neerslag gevallen in dit gebied. Akkerbouwers hebben delen aardappelland opnieuw moeten poten, suikerbieten en maïs opnieuw ingezaaid. Maar ook kleinere teelten zoals peen hadden last van de overvloedige regenval en stonden te lang onder water waardoor het zaad verrot was." De tweede neerslaggolf van deze week heeft het werk van de akkerbouwer teniet gedaan. Opnieuw zullen zij moeten zaaien en poten.

Niet alleen Midden-Drenthe is getroffen door de vele regen. Ook in Zuidoost-Drenthe en de Kop van Overijssel is veel land onder gelopen. Om hoeveel hectare het precies gaat, kunnen de adviseurs niet zeggen. De Boer: "Een inschatting van het aantal hectare dat onder water staat, is moeilijk te geven. Het zijn vaak delen van percelen waar waterschade optreedt."

Ook in Midden-Brabant viel veel regen, maar dat heeft niet geleid tot heel veel problemen, zegt DLV'er Henry van den Akker. "Ik heb nog geen meldingen van akkerbouwers binnengekregen."

Foto

  • Neerslag in Noordoosten treft akkerbouwers weer

Of registreer je om te kunnen reageren.