Home

Nieuws

Nederlandse tak agroforestry opgericht

Bunschoten – Nederland is sinds deze week een platform rijker, namelijk Euraf Nederland. In het Euraf-netwerk werken boeren, landschapsbeheerders, bosbouwers, beleidsmedewerkers en onderzoekers samen aan het ontwikkelen en implementeren van innovatieve toepassingen van boomteelt in Nederland. Eén van de speerpunten van Euraf is het subsidiabel maken van bomen, zowel de aanplant als het onderhoud.

De oprichting van het nieuwe platform vond plaats tijdens het symposium 'Bomen over Bomen' in Bunschoten. Daar werden de nieuwste toepassingen van bomen in de landbouw gepresenteerd. Het symposium werd georganiseerd ter afsluiting van het Praktijknetwerk Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, stichting Duinboeren en Brabants Landschap.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat het aantal agrarische ondernemers in Nederland dat bomen of struiken met landbouw combineert (agroforestry) toeneemt. Zo leveren bomen voer, in de vorm van takken en bladeren, stellen ze mineralen uit de diepe ondergrond beschikbaar, bieden ze beschutting voor kippen en kunnen houtsnippers voor energie of in de stal gebruikt worden.

De European Agroforestry Association (Euraf) is het Europese platform voor agroforestry.

Of registreer je om te kunnen reageren.