Home

Nieuws 3105 x bekeken 6 reacties

Frankrijk biedt meeste kans mestafzet

Doetinchem - Frankrijk biedt de meeste kansrijke afzetmogelijkheden, mits mestproducten betrouwbaar zijn. Dat stellen mestexporteurs.

Frankrijk biedt de meeste kansrijke afzetmogelijkheden. Het land heeft veel akkerbouw en weinig veehouderij.De export in ton naar Frankrijk nam in 2013 toe met 17 procent ten opzichte van 2012, blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). Deze stijging komt vooral op rekening van de hoeveelheid varkensmest: 500 procent meer dan in 2012. Ook de hoeveelheid pluimveemest nam met 16 procent toe, mengmest met 14 procent. Hans Verkerk van de sectie Meststoffendistributie van loonwerkerskoepel Cumela: "De export naar Frankrijk heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen. Franse akkerbouwers zijn vooral geïnteresseerd in gecomposteerde pluimveemest en dikke fractie varkensmest of mengsels van beide producten."

Sjef Swinkels, mededirecteur van Eraspo in Asten exporteert jaarlijks 40.000 ton gedroogde, stapelbare pluimvee- en varkensmest en mestmixen naar Frankrijk. Hij beaamt dat het land een groeimarkt is, mits de Nederlandse exporteurs betrouwbare producten leveren. "Er worden sinds vorig jaar heel veel mestproducten naar Frankrijk gereden, maar de producten bevatten niet altijd de mineralen die worden beloofd. Dat wakkert het wantrouwen onder de Franse akkerbouwers aan. We moeten niet de markt verzieken met onbetrouwbare producten."

Richard Dams, mestexporteur uit Zundert  rijdt hoofdzakelijk gecomposteerde kippenmest naar Frankrijk, eveneens zo'n 40.000 ton per jaar. Dams benadrukt dat Franse akkerbouwers heel erg kritisch zijn en vrijwel altijd de samenstelling van het afgeleverde mestproduct controleren. "De mest moet van goede kwaliteit. De gehaltes moeten kloppen."

Laatste reacties

 • somporn

  'De mest moet van goede kwaliteit. De gehaltes moeten kloppen.'
  Lijkt mij niet meer dan logisch,als je een trekker koopt van 200Pk wil je ook niet dat er 100Pk in slaap is gevallen.
  Je moet gewoon de juiste kwaliteit leveren,die je zelf hebt aangeboden,doe je dat niet schiet je jezelf in de voet.

 • farmerbn

  Het is jammer dat we in Nederland bij mestafzet moeten betalen per kg mineraal ipv per ton mest. Nu is het zo dat dikke gehaltenmest duurder is bij afzet en dunne- goedkoper. Hierdoor krijg je dat dunne mest de grens over gaat met een dikke afzetmestbon. Het verschil van de mineralen blijft in Nederland en heet zwarte mest.
  Eigenlijk moet je de boeren die mest af moeten zetten per ton mest laten betalen zodat ze erg dikke mest produceren. Die dikke mest kost de mestproducent dan evenveel aan afzet dan dunnere. Franse akkerbouwer blij, mestproducent blij en meer mineralen uit Nederland weg bij gelijk dieselverbruik.

 • Mozes

  @Farmerbn #2 , al 25 jaar voer ik mest af en heb nog nooit anders dan per ton mest betaald. Waar u het vandaan haalt dat veehouders bij mestafzet per kg mineraal betalen is mij een raadsel.

 • Mozes

  De Franse akkerbouwers kan extra zekerheid worden gegeven over de samenstelling van de mest door een keurmerk in te voeren die door een onafhankelijke instantie gecontroleerd wordt.

 • herman1310

  mij ook een raadsel want ik ontvang altijd mest per ton betaald
  anders willen ze niet

 • jeanjean

  Beste Mozes,al sinds 15 jaar verkoop ik mest aan de franse akkerbouwers,
  maar daar zijn 2 grote problemen en dat zijn de volgende:
  1) is de prijs ,de eerste kippenmest die ik heb verkocht betaalden de boeren
  hier 17,50€/ton voor,het zelfde product kost nu 42€/ton.De varkensmest
  ingedikt en gehygiéniseerd kost hier op dit moment 20-22 €/ton.Dit gaat over 'n streek vanaf de Belgische grens tot ongeveer 50 km landinwaarts.
  De kippenmest is goed en stabiel van kwaliteit, maar in de varkensmest en diverse mengsels is de stabiliteit veel minder.
  2)Iedere keer komen er nieuwe figuren op de markt met lagere prijzen,b.v. digestaat of andere mengsels waar we grote ??? bijzetten.
  Daar zijn producten geleverd waar grote hoeveelheden versnippert plastic in zat
  .Ik kan jullie 'n goede raad geven,steek als veehouders de koppen bij elkaar,maak 'n soort vereniging en doe het zelfde met de franse akkerbouwers hier.HET MESTPROBLEEM MOETEN BOEREN EN AKKERBOUWERS SAMEN OPLOSSEN EN OP 'N MANIER DAT HET
  HAALBAAR IS VOOR IEDEREEN. De boeren veehouders en akkerbouwers moeten ZELF de zaak in handen nemen en dit niet overlaten
  aan derden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.