Home

Nieuws 4234 x bekeken 2 reacties

Fosfaat uit concentraat bij derogatie mag

Den Haag – Derogatiebedrijven kunnen fosfaat uit mineralenconcentraten gewoon gebruiken ondanks het verbod op fosfaatkunstmest. Fosfaat in deze mineralenconcentraten geldt niet als kunstmest binnen de voorwaarden voor derogatie. Doorgaans gaat het om lage of zeer lage gehaltes fosfaat.

Bedrijven die deelnemen aan het onderzoek ‘Productie, afzet en gebruik mineralenconcentraat’ hoeven de aanvoer van stikstof en fosfaat uit mineralenconcentraat niet mee te tellen als aanvoer uit dierlijke mest voor de gebruiksnorm dierlijke mest. Maar voor de totale gebruiksnorm (uit dierlijke mest en andere meststoffen) moet de hoeveelheid stikstof en fosfaat in het mineralenconcentraat wel voor 100 procent worden meegeteld.
Over het gebruik van mineralenconcentraat door derogatiebedrijven was onduidelijkheid ontstaan volgens Wout Houbraken, één van de deelnemende mestverwerkers in het onderzoek mineralenconcentraten. Het transport- en loonbedrijf uit Bergeijk kreeg daar vragen over van afnemers van het mineralenconcentraat die deelnemen aan de derogatie.
Onlangs werd bekend dat een verbod op fosfaatkunstmest deel uit maakt van de voorwaarden voor derogatie. Dit jaar geldt daarvoor een uitzondering onder meer op voorwaarde dat de fosfaatkunstmest in ieder geval voor 1 mei 2014 is gekocht (financiële verplichtingen voor zijn aangegaan). Op staan de volledige voorwaarden voor de vrijstelling en hoe dat uiterlijk op 13 juni gemeld moet worden.

Het onderzoek mineralenconcentraat is gestart in 2009 en loopt in ieder geval in 2014 nog door. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat mineralen uit dierlijke mest erkend kunnen worden als kunstmest. Daarvoor is goedkeuring nodig van de Europese Commissie. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in de Kamerbrief over derogatie van 2 mei aangegeven dat het overleg met de Europese Commissie hierover wordt voortgezet.
Het vervangen van mineralen uit kunstmest loopt daarbij in principe via twee sporen. Het eerste spoor gaat via het onderzoek mineralenconcentraat en wordt nu al toegepast.
Het tweede spoor loopt via erkenning van mineralen uit verwerkte dierlijke mest als kunstmest. Deze erkenning kan echter nog jaren dure,n bleek eerder dit jaar al. Economische Zaken ziet in het verbod op gebruik van fosfaatkunstmest echter geen belemmering voor het gebruik van mineralenconcentraat.

Laatste reacties

  • koestal

    doekje voor het bloeden

  • harmneutel

    Het verbod op fosfaatkunstmest treft vooral de rijenbemesting met snelwerkend fosfaat.
    Daarvoor is het fosfaat uit mineralen concentraat niet geschikt omdat het bij de winning uit mest gebonden wordt en dus minder snel oplosbaar.
    Het is dus geen goed alternatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.