AlgemeenNieuws

Flynth legt problemen erfpachters voor aan VVD-politici

Zwolle – De overheid moet helpen een oplossing te zoeken voor Flevolandse erfpachters, die in de problemen komen. Dat heeft fiscaal adviseur Peter Ceelen van advies- en accountantskantoor Flynth zaterdag bepleit op een bijeenkomst met onder anderen minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst), Tweede Kamerlid Helma Lodders en VVD-Europarlementskandidaat Wyno Zwanenburg.

Ceelen legde uit dat de erfpachters in de problemen zijn geraakt, doordat zij in het verleden uitgesloten zijn van de regeling om het eigen bedrijf tegen agrarische waarde te kopen, omdat om hun grond een strategische bestemming lag. Dan ging het bijvoorbeeld om gronden voor de Oostvaarderswold of de Zuiderzeelijn, twee projecten die niet van de grond zijn gekomen.

De agrarische bedrijven komen nu in een situatie dat de erfpacht eindigt en ze hun eigen bedrijf tegen – in de ogen van Ceelen te hoge – marktconforme pachtprijzen kunnen pachten. Daarbij komt dat de zekerheden die de banken verstrekten op basis van de erfpacht komen te vervallen. Dat heeft, zegt Ceelen, een enorme impact op de betrokken bedrijven.

Ceelen voerde bij de minister aan dat de pachtprijzen mede bepaald worden aan de hand van de prijzen die de overheid krijgt voor gronden die voor vier jaar worden verpacht. Die prijzen zijn niet representatief voor de normale pachtprijs voor een langere periode.

Blok zette daar tegenover dat hij niet aan de belastingbetaler kan uitleggen dat de overheid de grond om die reden maar voor een lagere prijs zou moeten verpachten.

Beheer
WP Admin