Home

Nieuws 602 x bekeken

Belg betaalt meer voor voeding

Brussel – De voedingsprijzen in België zijn afgelopen jaar per saldo stabiel gebleven. Maar Belgen betalen nog altijd meer voor hun levensmiddelen dan mensen in buurlanden.

Bovendien lijken de prijzen de laatste maanden weer de hoogte in te gaan, wat – zoals bij koffie - vaak het gevolg is van de toenemende vraag en slechte weersomstandigheden.

Dat schrijft de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. De bond vergeleek de prijzen van drie eigen discountmerken van de grote supermarkten Colruyt, Delhaize en Carrefour met die van eigen merken en de gewone huismerken. Daarbij bleek dat de eerste categorie gemiddeld ruim 4 procent duurder werd dan in 2012 terwijl merkproducten juist ruim 2 procent goedkoper werden en de huismerken ook een half procentje in prijs daalden. Onderverdeeld werd groente gemiddeld ruim 3 procent goedkoper. Daarbij schoten vooral peren er met 43 procent prijsdaling, tomaten en sla er sterk uit. Aardappelen waren eind 2013 ruim 4 procent duurder dan een jaar eerder maar dat bereikte wel een hoogtepunt van meer dan 50 procent halverwege vorig jaar. Aan de andere kant was lof vorig jaar bijna de helft duurder en kwamen ook bloemkool en uien flink duurder uit de bus. Verder daalde de prijs van fruit licht terwijl vlees en vis een klein procentje meer moesten kosten.

Toch blijft België duur. Volgens het Prijzenobservatorium (INR) van de Belgische overheid stegen de prijzen van bewerkte voedingswaren tussen 2008 en 2013 met 12,6 procent. Dat was meer dan in de buurlanden (9,6 procent). In 2012, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, betaalde de Belgische consument voor bewerkte voedingswaren 13 procent meer dan in Nederland, 8 procent meer dan in Duitsland en 9,2 procent meer dan in Frankrijk, aldus Test Aankoop-woordvoerder Jan Moers. Hij concludeert: ''De consument heeft vooral baat bij voldoende concurrenten op de markt. Hoe meer concurrentie, hoe meer de prijzen normaal gaan zakken.'' Zijn advies is daarom vooral om te profiteren van de prijzenslag die zich nu in alle hevigheid in de Belgische winkels voordoet.

Of registreer je om te kunnen reageren.