Home

Nieuws

Vroeg seizoen verloopt niet zonder obstakels

Doetinchem – In het zuiden van Nederland is het droog, in het Noordoosten was het deze week 's nachts koud. Het akkerbouwseizoen loopt twee tot drie weken voor, maar makkelijk is het niet.

De voorspelde neerslag komt in het Zuiden als geroepen. "Het is ontzettend droog", zegt Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. "Overal stof, regen is welkom. Voor het paasweekeinde wordt 10 millimeter verwacht. Maar als het allemaal binnen vijf minuten valt, zijn we nog verder van huis."

Vorige week regende het hard in korte tijd en daardoor hebben akkerbouwers nu hinder van korstvorming, legt Remijn uit. Onderin de grond blijft de structuur problematisch door het gebrek aan vorst in de winter. "Telers moeten de grond intensief bewerken om te kunnen planten."

De voorsprong is twee weken. "Dat is heel veel, maar de zomer bepaalt of dat zo blijft."

In het Noordoosten hielden telers hun hart vast voor de voorspelde vorst. "Het viel mee", zegt Roelof Naber van DLV Plant. "Het bleef bij 3 tot 4 graden vorst aan de grond. Een enkel perceel suikerbieten met net opkomende plantjes lijdt hieronder. Andere gewassen groeien wel door."

Naber klaagt niet over de omstandigheden. "Het kan bijna niet beter met een voorsprong van bijna twee weken. Normaal zitten de gewassen er op 1 mei in, maar dat is nu eerder gebeurd."

In Flevoland maakt DLV Plantadviseur Paul Hooijman zich zorgen over stuifschade. "Hier en daar is al schade en er is weer flinke wind voorspeld."

Regen is welkom. "Ook om uienplantjes door de korst te helpen." In Flevoland is de voorsprong bijna drie weken. "Pootgoedtelers zijn nooit de vroegste, maar nu zitten al veel pootaardappelen in de grond. Dat komt door het langdurig droge weer. De structuur is niet mooi en wordt ook niet meer mooi dit jaar. Dan maar geforceerd werken, beter wordt het niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.