Home

Nieuws

Syngenta vreest wisselkoerseffecten

Bazel – Syngenta vreest dat negatieve wisselkoerseffecten het bedrijfsresultaat dit jaar met 100 miljoen dollar drukken. Eerder ging de Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden uit van 50 miljoen dollar schade.

Om de waardedaling van munteenheden in opkomende economieën te compenseren, probeert de onderneming prijzen te verhogen.
Syngenta boekte het eerste kwartaal van 2014 een omzet van 4,68 miljard dollar (3,38 miljard euro), 2,5 procent meer dan een jaar geleden. Bij gelijkblijvende wisselkoersen is de omzet 5 procent hoger dan in 2013. De onderneming verhoogde prijzen met 3 procent en verkocht een 2 procent groter volume. Mild weer maakte dat verkopen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten 10 procent toenamen tot ruim 2 miljard dollar (1,44 miljard euro).
In Noord-Amerika leidde slecht weer tot een vertraagd zaaiseizoen. Hier daalde de omzet 7 procent tot 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro). In Latijns-Amerika nam groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013, ondanks droog weer in Brazilië en Argentinië. In Venezuela werd vanwege een rupsenplaag fors meer insecticiden verkocht. De groei in de regio bedroeg 9 procent en in Azië 14 procent.
De meeste groei komt bij de afzet van gewasbeschermingsmiddelen vandaan. De productgroep zag de omzet 4 procent toenemen tot 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro). In Europa, Afrika en het Midden-Oosten bedroeg de groei 14 procent terwijl in Noord-Amerika 11 procent werd ingeleverd. De afzet van zaden daalde 2 procent waarbij een min van 12 procent in Latijns-Amerika opvalt. Er is hier met name minder mais ingezaaid en meer soja.
Syngenta wil voor 2018 1 miljard dollar in de kosten snijden. Vorig jaar leidde een te grote productie van maiszaad in de VS ertoe dat 170 miljoen dollar op de voorraad moest worden afgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.