Home

Nieuws

April in top zachtste maanden

De Bilt - Sinds december is het gemiddeld veel zachter dan normaal, met temperaturen boven het gemiddelde. April is de vijfde maand op rij geworden met een plaats in de top tien van de zachtste maanden sinds het begin van de metingen.

Zo'n serie zeer zachte maanden komt zelden voor, aldus het KNMI.

Na de uitzonderlijk zachte winter van 2014 lag de temperatuur ook in maart en april vrijwel voortdurend boven normaal.
April was in De Bilt met 12,1 graden tegen een langjarig gemiddelde (tijdvak 1981-2010) van 9,2 graden bijna drie graden warmer. Daarmee is april de op drie na warmste maand sinds 1901. Alleen in 2007 (13,1 graden), 2009 (12,2 graden) en 2011 (13,1 graden) was deze maand nog warmer.
Vooral het begin van april was bijzonder zacht. Gemiddeld over de eerste tien dagen registreerde het KNMI 12,7 graden, een nieuw warmterecord voor deze periode.
Gemiddeld over het land viel 40 mm neerslag tegen 44 millimeter normaal. De noordelijke helft was met plaatselijk meer dan 100 mm het natste deel van het land. Met name in het zuiden was het droog en viel op enkele plaatsen slechts 10 millimeter. Op 23, 24, 25 en 29 april vielen verspreid over het land zware buien met lokaal zware hagel, wolkbreuken en talrijke bliksemontladingen. Zulke intensieve buien zijn voor april uitzonderlijk en komen gewoonlijk alleen in de zomer voor.
De zon scheen landelijk gemiddeld circa 180 uur tegen 178 uur normaal. Vooral langs de zuidwestkust was de zon vaak te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.