Home

Nieuws 14603 x bekeken 25 reacties

Toeslagrechten worden 11 procent gekort in 2014

Assen - De waarde van alle toeslagrechten wordt per 15 mei 2014 gekort met 11 procent.

De korting heeft te maken met het lagere budget dat beschikbaar is voor bedrijfstoeslagen in 2014. Dat meldt RVO.nl. De bedrijfstoeslag valt onder het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).  Als de totale waarde van de toeslagrechten en andere GLB-subsidies minder is dan 500 euro wordt het bedrag niet uitbetaald. Om dat te voorkomen kunnen boeren tot 31 maart 2014 toeslagrechten bij- of verkopen. De korting zal voor veel bedrijven weinig verschil maken ten opzichte van 2013. Tot dit jaar werd nog een zogenoemde modulatiekorting toegepast van 10 procent op uitbetalingen boven 5.000 euro. In 2014 wordt er geen modulatiekorting meer toegepast.
De korting heeft ook gevolgen voor de nieuwe betalingsrechten die in 2015 worden ingevoerd. De waarde van de betalingsrechten wordt gebaseerd op de waarde van de toeslagrechten (eigendom en verhuurd) op 15 mei 2014. Op www.boerderij.nl/rekenmodel-betalingsrecht kunt u berekenen wat de waarde van de nieuwe betalingsrechten wordt in uw situatie.
Meer informatie over de voorwaarden van de uitbetaling van de toeslagrechten in 2014 staat op mijn.rvo.nl/toeslagrechten-uitbetalen.

Laatste reacties

 • koestal

  Heel erg jammer !

 • Gerd

  wat mut dat mut - erg jammer

 • JUUL

  steun voor de oekrainers

 • ross25

  Is het nodig dat de toeslagrechten onbeperkt aan een persoon of bedrijf worden uitgekeerd? Het versneld de sanering en ongelijkheid in de landbouw. Bedrijven met voldoende volume hebben het minder nodig.

 • francois xavier

  waren dat geen verworven rechten ? en moet het inkomen in de landbouw niet beschermd worden ? moeten industrie of bedienden sectoren ook zoveel inleveren

 • Broer

  Het is belastinggeld dat niet nodeloos rondgepompt hoeft te worden.In gebieden waar landbouw zonder al te grote beperkingen bedreven kan worden moet een inkomenspremie niet nodig zijn.

 • Broer

  Het is belastinggeld dat niet nodeloos rondgepompt hoeft te worden.In gebieden waar landbouw zonder al te grote beperkingen bedreven kan worden moet een inkomenspremie niet nodig zijn.

 • frans64

  ee goed aak iedereen moet inlevren dus waarom iet die boeren die subsidieop subsidie ontvagen

 • ...............

  mist Frans64 wat toetsen op het bord of ben ik dyslectisch

 • minasblunders1

  Dat komt omdat Frans geen subsidie krijgt. Als ie die wel kreeg, had hij ook wel een goed toetsenbord.

 • alco1

  Frans heeft nog carnaval!
  Beste mensen, subsidie is er niet voor de boeren, want door marktwerking zakt de basisprijs en blijft de uiteindelijke prijs gelijk. Het heeft wel tot gevolg dat een land een product goedkoper op de export markt kan zetten ,dus beter kan concurreren, wat voor de staatskas uitermate belangrijk is. Het geven van subsidies maakt de boeren wel persoonlijk afhankelijk en ze kunnen als slaven gemanipuleerd worden, hoe zij het willen hebben.

 • nicolien

  De hele bedrijfstoeslag afschaffen.
  Het wordt alleen gebruikt om ons boeren te dwingen om aan bepaalde productie voorwaarden te voldoen.

 • gjh

  frans doe eens gek en ga op een cursus schrijven !!

 • Fermer

  Ik ben het eens met alco1 en rene.groener1 en broer , maar als je de voedselvoorziening in eigen land wilt houden en betaalbaar voor de burger, kunnen de boeren dan blijven bestaan zonder subsidie? Het lijkt mij ook het beste zonder subsidie, maar met de huidige regelgeving, waarbij je een vrij hoge kostprijs hebt t.o.v. de omringende landen, wordt het wel erg moeilijk om nog een 'salaris' te verdienen. Het is niet alleen hobby.

 • alco1

  Harm. In principe begrijp je niet wat marktwerking is.
  De voedselvoorziening in eigen land houden en betaalbaar voor de burgers heeft niets met de subsidies te maken.
  Door concurrentie stabiliseert de verkoopprijs op een hoogte waar het voor de boer uit kan. Als de boer subsidie ontvangt, gaat door concurrentie de basisprijs onderuit, net zolang tot het evenwicht weer bereikt is waar het voor de boer nog uit kan. Dus de verkoopprijs blijft hetzelfde.

 • Barneveldsei

  Dus als ik het goed begrijp behoeven de ambtenaren ook geen 13e maand salaris. Hun maand salaris is voldoende om rond te komen.
  Blijft er meer geld over om banen te maken.Kunnen de werklozen ook aan het werk. Zijn er vele gezinnen blij.

 • Fermer

  Alco, volgens mij is marktwerking de relatie tussen vraag en aanbod. Doordat de boer subsidie ontvangt kan hij een product tegen een lager prijs aanbieden of concurreren met een goedkopere producent. Als de subsidie zakt in Europa, zijn we een hogere prijs nodig om een inkomen te halen. Krijgen we dit niet dan zal voor velen het doek vallen. Daardoor zal buiten Europa meer geproduceerd worden omdat er minder aanbod is en de prijs iets op zal lopen en ze dus meer aan hun producten verdienen, hierdoor zal de prijs weer zakken en zijn wij in Europa nog steeds het haasje. Concureren met goedkopere landen met minder regels is volgens mij onmogelijk, als een land alles mag toelaten. Met de wereldmarktprijs en open grenzen kunnen wij alleen bestaan met subsidies of moet ik het anders zien?

 • Demeter Griend

  Ik ben de hele week al in een jubelstemming, ik krijg veel meer de komende jaren. I love Brussel.

 • alco1

  @Harm. In veel wat je zegt kan ik meegaan.
  Ik zie het ook als een handeltje tussen twee mensen op de markt. Als er subsidie voor de verkoper komt zullen meer mensen die handel willen hebben, met als gevolg zoals jij zegt de relatie tussen vraag en aanbod wordt veranderd, wat tot gevolg heeft dat de basisprijs zakt., waardoor je beter kunt concurreren.
  Ik vertel dit verhaal ook vaak tegen burgers die afgeven op de vele subsidies die de landbouw opstrijkt. Wij boeren hebben er na verloop van tijd niets meer aan, maar worden aan handen en voeten gebonden, omdat we wel afhankelijk worden van die subsidie.

 • Fermer

  Alco, ik begrijp jouw redernatie wel, maar ik denk dat de kostprijs in Nederland zonder subsidie te hoog is om te concurreren met de rest van de wereld. De marktwerking zal dan zijn sanerende werk doen. De enigste oplossing zou zijn om de kwalitietseisen bij de winkels te leggen en niet bij de boeren, dus dat wat Nederland inkomt ook aan dezelfde eisen zoals dierwelzijn, duurzaamheid en bestrijdingsmiddelen beleid voldoet.

 • koestal

  Meer regels en minder toeslagrechten !

 • Koen Franken

  Wat je hebt gekregen kunnen ze je ook afpakken

 • Fermer

  @iemand, het is niet gekregen, het is een verworven recht!

 • Mido

  Zoals ik het globaal een beetje zie,is de korting boven de 5000 Euro gelijk
  getrokken met de rest...en als je nu -pak em- beet- bijna 1.5 hectare hebt,kom je onder de 500€ grens door de korting,en kunnen een hoop kleine
  (hobby)boertjes fluiten naar hun centen,of ze moeten gaan bij huren...
  Terwijl die juist voor veel groen zorgen...wat de overheid zo graag wil!!
  Maar ja kleine grondbezitters zijn voor hun ook niet zo interessant natuurlijk.

 • koestal

  EU stuurt nog wel geld naar Griekenland,daar komen ze nog 14 miljard tekort

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.