Home

Nieuws 475 x bekeken

'Stop dubbeltelregeling biobrandstof'

Den Haag – De Commissie Corbey adviseert het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te stoppen met de verplichte bijmengplicht voor biobrandstoffen en het dubbeltellen van biobrandstoffen die geproduceerd zijn uit biomassa die niet hoogwaardiger kan worden ingezet.

Beter is het volgens de Corbey om het beleid te sturen op CO2-emissiereductie. De Commissie Corbey adviseert te streven naar afschaffing van de bijmengverplichting in 2017 en daarna over te gaan op CO2-emissiereductie-eisen. "Dit geeft de gewenste zekerheid aan de markt, stimuleert de inzet van betere biobrandstoffen, is technologieneutraal en kan bijdragen aan een gelijk speelveld", aldus de Commissie.

De bijmengplicht biobrandstoffen, met als doelstelling 10 procent biobrandstoffen in de transportsector in 2020, geeft Nederland de mogelijkheid om specifieke biobrandstoffen dubbel mee te tellen in de doelstelling hernieuwbare energie in de transportsector. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld heeft de Commissie Corbey gevraagd om te adviseren over de dubbeltellingregeling.
De Commissie concludeert na enige jaren gebruik dat de dubbeltelling bij biobrandstoffen goed werkt voor het beperken van de inzet van voedselgewassen en het verhogen van de CO2-prestatie, maar niet bijdraagt bij aan de gewenste ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen.

Voor de periode tot 2017 adviseert de Commissie Corbey om de dubbeltelregeling te verbeteren door gedeeltellijke dubbeltelling af te schaffen, zodat een product wél of niet kan dubbel tellen. Daarnaast adviseertde Commissie om innovatie en marktontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen te stimuleren.

Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Jan Vos (PvdA) hebben via Kamervragen aan de staatssecretaris gevraagd of ze het advies van de Commissie Corbey gaat opvolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.