Home

Nieuws 1499 x bekeken 2 reacties

Rusland belooft wraak tegen Westerse sancties

Moskou – Als Westerse landen sancties inzetten tegen Rusland zullen deze niet onbeantwoord blijven. Dat heeft de Russische regering bekendgemaakt.

De Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, werkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen. De Nederlandse agribusiness lijkt als grote investeerder kwetsbaar.
De EU neemt donderdag een besluit over sancties tegen Rusland. Het kan gaan om economische sancties, aldus minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, maar ook strafmaatregelen wat betreft visumverlening of culturele sancties.  De wetgeving waar Rusland aan werkt is bedoeld "om de president en de regering mogelijkheden te geven om onze soevereiniteit te beschermen", aldus Andrej Klisjas, de voorzitter van de commissie die sancties uitwerkt.
Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna 1 miljard euro aan voeding en levende dieren naar Rusland. Kaas was goed voor 233 miljoen euro export maar ook voor de export van varkensvlees, groente en fruit is Rusland een belangrijke afzetmarkt. De export van bloemen en planten was ruim 250 miljoen euro waard. Rusland kan Nederland treffen door de grens te sluiten, al dan niet middels fytosanitaire voorwendselen.
Rusland verbiedt de invoer van niet verhit varkensvlees en levende varkens vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Een Brusselse lobbyist van de Nederlandse vleesindustrie wil niet speculeren over eventuele gevolgen van de Krimcrisis op dit overleg. Hervatting van de Amerikaanse vleesexport naar Rusland gaat juist niet door omdat de VS weigeren de tweede man van de Russische voedselwaakhond, Nikolai Vlasov, te ontvangen voor een afrondend gesprek. Nederland onderhandelt ook nog met Rusland over toelating van pootgoed.
Nederland is de laatste jaren consequent één van de drie grootste investeerders in Rusland geweest. Hoeveel van deze investeringen uit de agri & food sector voortkomen, kan het ministerie van Economische Zaken niet direct aangeven. Sancties treffen vermoedelijk in eerste instantie grotere ondernemingen, waarbij Shell in het oog springt. In de agribusiness is Heineken met 8 brouwerijen en 3.000 werknemers het grootst aanwezig. Nutreco investeerde vorig jaar 20 miljoen euro in een nieuwe premixenfabriek in de omgeving van Voronezh, in het Zuidwesten van het land.
Farm Frites verwerkt in Rusland aardappelen. FrieslandCampina heeft twee vestigingen in Moskou en omgeving. De Vlaamse Agrifirm-dochter Nuscience, actief met premixen en veevoeradditieven, heeft een dochterbedrijf in Rusland. De Steenwijkse producent van bietenrooiers Agrifac verkoopt met een serie eigen dealers machines en onderdelen in Rusland. Handelsmaatschappij Nidera is onder de naam Vitalmar Agro in Rusland actief in de inkoop en verkoop van granen en oliezaden.
De VS en EU eisen dat Rusland militairen op het Oekraïense schiereiland de Krim onmiddellijk terugtrekt.

Laatste reacties

  • alco1

    Het kan wel eens het begin zijn van veel ellende!!

  • simpel boerke

    Hopelijk leren we hier lessen uit dat we voorkomen dat we te afhankelijkworden van Rusland. Ik zou zeggen, richt je pijlen op andere landen of gebieden die betrouwbaarder zijn. Is voor de lange termijn altijd gunstiger dan het snelle geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.