Home

Nieuws

'Meer zeggenschap EU invulling voedselveiligheid'

Wageningen – De Europese Unie moet meer zeggenschap hebben in de nationale invulling van Europese eisen voor voedselveiligheid. Dat zei Europarlementariër van Groenlinks Bas Eickhout tijdens een debat van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland en het Voedingscentrum over de rol van de Europese Unie in de voedingsindustrie.

"Als er iets is dat Europees geregeld is, is het voedselveiligheid. De EU zou meer zeggenschap moeten hebben in de nationale toepassing van het Europees beleid. Dat moet in sommige lidstaten echt beter", vindt Eickhout. Hij vindt het daarom heel slecht dat De EU bezuinigd op de mensen die controleren of de lidstaten de Europese regelgeving goed opnemen in de nationale regelgeving en of deze wordt uitgevoerd. "Dit gebeurt door een kantoor in Ierland, waar slechts tachtig mensen de uitvoering van alle EU-lidstaten van de regels controleren. Daar moeten we echt niet op bezuinigen", zegt Eickhout. Hij vindt het niet nodig dat er meer regels komen. "De regels die er zijn moeten beter uitgevoerd worden."
Toine Manders, lijsttrekker voor de partij 50+ bij de Europese verkiezingen, vindt dat de regels beter nageleefd moeten worden, maar dat de lidstaten daar vooral zelf verantwoordelijk voor zijn.
Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL is ook geen voorstander van meer regels. Hij vindt het bijvoorbeeld niet nodig dat er nog meer informatie op het etiket in het supermarktschap komt. "Dat kan namelijk leiden tot nog meer fraude als er nog meer details gegeven moeten worden. Er is verschil tussen transparantie en traceerbaarheid", zegt Jansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.