Home

Nieuws 630 x bekeken

Canada en Zuid-Korea sluiten vrijhandelsdeal

Seoel – Canada en Zuid-Korea hebben een akkoord gesloten over een vrijhandelsdeal. De deal, die voor Canada kan leiden tot fors meer agrarische exporten, wordt nu voorgelegd aan juridische specialisten. Het vrijhandelsakkoord wordt volgens planning in juni goedgekeurd. De EU heeft reeds een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea en voor de agribusiness in de EU betekent de deal meer concurrentie.

De onderhandelingen vingen in juli 2007 aan maar vielen lange tijd stil. Canada heeft verschillende vrijhandelsverdragen met andere landen maar nog geen enkele met een Aziatisch land, benadrukt het Canadese ministerie van Handel, Industrie en Energie. Het laatste verdrag met een grote natie was NAFTA, dat vanaf 1994 handel tussen de VS, Canada en Mexico liberaliseerde. Zuid-Korea sloot eerder handelsdeals met andere agrogrootmachten, te weten de EU (2011), de VS (2012) en Australië (2013).
Zuid-Korea heeft enkele belangrijke offensieve belangen, waaronder de verkoop van auto's en consumentenelektronica. De Zuid-Koreaanse staatssecretaris voor handel Choi Kyong-lim benadrukt dat de landbouw een 'zachte landing' krijgt. Zuid-Koreaanse boerenorganisaties behoren tot de meest militante wereldwijd. In 2003 reisden 150 boeren uit het land naar de WTO-onderhandelingen in het Mexicaanse Cancún om te protesteren tegen neoliberalisme. Eén van hen pleegde tijdens de top zelfmoord.
Volgens de deal wordt 18,8 procent van de landbouwproducten uitgesloten van liberalisering dan wel de komende 10 jaar ongemoeid gelaten. In het geval van de EU werd 14,7 procent van de producten buiten de eerste liberaliseringsslag gelaten. Het belangrijkste product waarvoor de markt zo goed als gesloten blijft, is zuivel. Zuid-Korea zal volgens de afspraken de komende 15 jaar haar importtarieven op rundvlees afbouwen. Canada vulde in 2013 1 procent van de totale rundvleesimporten van Zuid-Korea in.
Canada verwacht ook meer zuivel en granen naar Zuid-Korea uit te kunnen voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.