Home

Nieuws 710 x bekeken 2 reacties

CPB: overheidstekort daalt fors

Den Haag - Het begrotingstekort daalt fors door de aantrekkende economie. Dit jaar komt het tekort op 2,9 procent en volgend jaar op 2,1 procent.

Dat blijkt dinsdag uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters presenteerden voor het eerst een prognose voor 2015.

De cijfers zijn een forse opsteker voor het kabinet, dat volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën niet extra hoeft te bezuinigen. Het tekort voor dit jaar werd in december nog geraamd op 3,3 procent maar komt dus waarschijnlijk uit op 2,9 procent en is daarmee al weer binnen de norm van de Europese Unie. Met terugwerkende kracht raamt het CPB het tekort voor afgelopen jaar ook op 2,9 procent. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het financieringstekort weer binnen die 3 procent zit. Nederland had op zich respijt tot 2015 om het tekort binnen die norm te brengen.

De economische groei trekt aan en komt dit jaar op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1,5 procent.

Het CPB spreekt van een voorzichtig economisch herstel. De Europese Commissie was vorige week nog iets positiever over de economische groei en raamde die voor dit jaar op 1 procent. Het CPB voorspelde vorig jaar december voor dit jaar nog een groei van 0,5 procent.

De groei stijgt volgens het CPB door de aantrekkende wereld- en Europese economie via een grotere export. In het binnenland trekken vooral de investeringen aan. De consumptieve bestedingen stijgen in 2015 voor het eerst in jaren weer.

De werkgelegenheid daalt dit jaar nog in reactie op de productiedaling van vorig jaar en omdat bedrijven de productie in eerste instantie verhogen door de onderbezetting te verminderen. Maar volgend jaar trekt de vraag naar arbeid aan en daalt de werkloosheid licht naar 635.000 personen.

De koopkracht verbetert dit jaar met 1,25 procent. Dit is het gevolg van een lagere zorgverzekeringspremie (-100 euro), lagere pensioenpremies en incidentele maatregelen als de eenmalige verlaging van het tarief eerste schijf.

Over 2 weken komen de definitieve ramingen voor dit en volgend jaar, die dan voor het eerst worden toegelicht door de nieuwe CPB-directeur Laura van Geest. Het kabinet is van plan om daarna met de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP om de tafel te gaan om de begroting voor volgend jaar op hoofdlijnen op te stellen. De conceptbegroting moet op 1 mei bij de Europese Commissie in Brussel liggen.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland: "De Nederlandse economie is uit de crisis. Het voorzichtige herstel wordt nog steeds gedragen door de export. De werkloosheid stijgt niet verder door, het begrotingstekort daalt snel. Negatief is dat de collectieve lasten nog altijd stijgen. Dat remt de groei. Als Nederland weer wil gaan groeien dan moeten de belastingen omlaag. Lagere belastingen en accijnzen steunen het verdere herstel. Beide maatregelen geven ook een impuls voor verbetering aan de nog altijd sterk kwakkelende consumptie. Dat is goed voor de binnenlandse economie, zoals de bouwsector en de detailhandel.''

Laatste reacties

 • alco1

  Tekort van 3% betekend echter nog wel elk jaar een achteruitgang van 3 euro op de 100 euro.
  Als we dat neerzetten naar een gewoon gezin, betekend dit nog wel b.v. een inkomen van 2100 euro en uitgaven van 2400 euro.
  Ik zou me maar niet te gauw rijk rekenen als regering zijnde.

 • Elevage

  rekenmachine en papier zijn erg gewillig! Hoe kun je begin maart al voorspellen wat er de rest van het jaar gebeurd.........................
  Als je zeker wilt weten dat er iets positiefs veranderd moet je de BTW verlagen en stoppen met allerlei belastingen, dan weet je zeker dat er iets gaat veranderen!
  Maar dat zit er niet in, dus doe nog maar wat centen bij de bezine op, want in Rusland is het ook niet rustig, gasprijs omhoog etc

Of registreer je om te kunnen reageren.