AlgemeenNieuws

Bonda nieuwe leverancier Bergapro en Sastapro

Hillegom – Veevoederbedrijf Bonda, onderdeel van Agrifirm, wordt vanaf 1 juli dit jaar hoofddealer van de tarwegistconcentraten Sastapro en Bergapro. Dat verklaart Marcel Lipsch, algemeen directeur van Bonda Nederland.

Bonda heeft een langjarig afnamecontract gesloten met agroconcern Cargill dat in Nederland in Sas van Gent en Bergen op Zoom bio-ethanol produceert, waarbij als reststroom beide fermentatieproducten vrijkomen. Het totale volume van Sastapro en Bergapro is meer dan 200.000 ton op jaarbasis. Momenteel is DuynieBeuker hoofdleverancier van Sastapro en Bergapro, maar dat contract liep af, zodat bedrijven opnieuw konden inschrijven om het product te mogen vermarkten.

Bonda gaat de beide fermentatieproducten als enkelvoudige voeders verkopen en opnemen in vochtrijke mengsels voor de veehouderij. Tarwegistconcentraat wordt in de varkenshouderij al jaren gezien als goedkope, alternatieve eiwitbron in de rantsoenen, ter vervanging van soja en raapschroot.

Het zakelijk contact tussen Bonda en Cargill is niet nieuw. Bonda neemt al jaren het volume tarwezetmeel Bondatar af dat Cargill niet fermenteert voor de ethanolproductie.

Bonda is ook leverancier van Proficorn, een restproduct afkomstig van Cargill. Het dealerschap van Proficorn komt vanaf 1 juli bij veevoederbedrijf DuynieBeuker te liggen. Daarbij gaat het om een volume tussen de 50.000 en 60.000 ton op jaarbasis.

Beheer
WP Admin