Home

Nieuws

Slachterij roept partijen vlees terug

Utrecht/Dodewaard - Slachterij Van Hattem BV in Dodewaard heeft alle pakketten vlees waarin paard zou kunnen zitten teruggeroepen. Het gaat om partijen vlees van dieren die tussen januari 2012 en 22 januari 2014 zijn verwerkt. Dat heeft Frank Peters, veterinair juridisch adviseur van de slachterij, maandagavond laten weten.

De Dodewaardse slachterij kwam vorige week in opspraak nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had bekendgemaakt dat er mogelijk was gesjoemeld door paardenvlees te mengen in pakketten rundvleessnippers. De slachterij zou ook meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister bleek en bovendien was uit de bedrijfsadministratie niet af te leiden waar dat paardenvlees was gebleven.

Het bedrijf ontkent in alle toonaarden dat er gerommeld zou zijn met paardenvlees, maar erkent dat er in het verleden wel paarden zijn aangevoerd die niet geschikt werden bevonden voor de slacht. Het is niet duidelijk waar die dieren zijn gebleven. De NVWA en de slachterij onderzoeken dat. Voor alle zekerheid zijn alle partijen paardenvlees dan wel producten waarin paardenvlees zou kunnen zitten, teruggeroepen.

De NVWA dreigde de erkenning van het slachthuis vanaf maandag te schorsen. "Het bedrijf heeft nu de papieren waarom was gevraagd, ingeleverd. We hebben een paar dagen nodig om alle gegevens te controleren", liet een woordvoerster van de NVWA maandag weten. Tot er een beslissing is genomen, mag het bedrijf blijven slachten. "Paarden worden al een jaar niet meer verwerkt", zegt Peters.

Uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) naar de Kamer stuurde, blijkt dat er langer problemen zijn bij het bedrijf. In de afgelopen 3 jaar ontdekte de NVWA vaker onregelmatigheden, waarna in 2013 boetes en een last onder dwangsom zijn opgelegd. Sinds 18 december staat de slachterij onder verscherpt toezicht en mag er alleen worden geslacht onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA.

Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees. Eerder kwam een Noord-Brabants bedrijf al in opspraak door het bijmengen van goedkoper paardenvlees in rundvleesproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.