Home

Nieuws 385 x bekeken

Randstad ziet voorzichtig herstel

Amsterdam - Randstad heeft zijn omzet vorig kwartaal voor het eerst in ruim een jaar weer licht zien groeien en verwacht dat het herstel de komende tijd geleidelijk doorzet.

Dat meldde 's werelds op één na grootste uitzendconcern donderdag.

Randstad boekte in het vierde kwartaal een omzet van 4,28 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met dezelfde marge tot 157,1 miljoen euro. Randstad realiseerde een nettowinst van 57 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 97 miljoen werd geïncasseerd.

In heel 2013 zakte de omzet van Randstad met 3 procent tot 16,6 miljard euro. De nettowinst was vorig jaar met 231 miljoen euro ruim zes keer groter dan in 2012.

De groei van Randstad wordt in de meeste markten gestuwd door vraag naar uitzendkrachten vanuit de industrie. Voorlopig verwacht het bedrijf geen versnelling van de groei, maar wijzen de meeste indicatoren op een aanhoudend geleidelijk herstel. De vergelijkbare omzet per werkdag groeide in het vierde kwartaal met 2,2 procent. In januari trok de groei aan tot 3,2 procent.

Financieel directeur Robert Jan van de Kraats gaf aan dat het herstel voor het eerst in jaren weer een herkenbaar patroon vertoont. "We zien ook in Europa de vraag in de industrie weer toenemen en we verwachten dat vervolgens andere sectoren aantrekken. De groei is nog niet explosief, maar we hebben goede hoop dat de trends doorzetten'', stelde hij.

Een verdere groei van de omzet zal volgens Van de Kraats dit jaar relatief sterk doorwerken op de nettowinst. ,,In het begin van het proces realiseren we groei met weinig extra mensen, dat heeft een duidelijk positief effect onder de streep.''

De omzet in Nederland stabiliseerde in het vierde kwartaal. In Frankrijk namen de opbrengsten met 2 procent af, net als in de Verenigde Staten. De Duitse markt groeide met 9 procent. De stabilisering in Nederland is ,,een opsteker'', aldus Van de Kraats. Hij wees daarbij vooral op de sterke afname van de krimp bij het onderdeel Yacht, dat hoogopgeleid personeel levert. De opbrengsten zakten daar vorig kwartaal met 2 procent, waar een kwartaal eerder nog 9 procent aan omzet verloren ging.

Randstad stelt een dividend over 2013 voor van 0,95 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.